Κιρκάδιος Ρυθμός και Μεταβολικά Νοσήματα

Share this

«Κιρκάδιος Ρυθμός και Μεταβολικά Νοσήματα» είναι το θέμα της τέταρτης διαδικτυακής εκδήλωσης του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 18:00, με εισηγήτρια την κυρία Μελπομένη Πέππα Αν. Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, του ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Μονάδος Ενδοκρινολογίας & Μεταβολικών Παθήσεων των Οστών, της Β ‘Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του  Π.Γ.Ν. Αττικόν. 

O κιρκάδιος ρυθμός αποτελεί ένα «ρολόι» του οργανισμού με ρυθμική λειτουργία, με έναν «κεντρικό βηματοδότη» στον εγκέφαλο και «περιφερικούς λήπτες» στα διάφορα όργανα. Η ανάπτυξη και διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού καθορίζεται από γενετικούς (γονίδια CLOCK) και περιβαλλοντικούς παράγοντες (φως, διαιτητικές συνήθειες, κ.α.).

Το «κιρκάδιο ρολόι» είναι υπεύθυνο για τη ρυθμική λειτουργία του ύπνου, τη διατροφική συμπεριφορά, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας και τη ρυθμική έκκριση των ορμονών.

Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού οδηγεί στην ανάπτυξη καρδιομεταβολικών και ψυχιατρικών διαταραχών.                                                         

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του συνδέσμου http://bit.ly/EmvoliasmoiPaidionIPH11112020  και της σελίδας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG, στο Facebook.

Share this

Αφήστε μια απάντηση