Ανακαλύφθηκε η φωτογραφία με τη μεγαλύτερη έκθεση στο φως – Τραβήχτηκε από κουτί μπίρας

Ανακαλύφθηκε η φωτογραφία με τη μεγαλύτερη έκθεση στο φως – Τραβήχτηκε από κουτί μπίρας

Η ξεχασμένη φωτογραφία που τράβηξε η φοιτήτρια 8 χρόνια πριν βρέθηκε τώρα, ενώ εικάζεται ότι πρόκειται για τη φωτογραφία με τη μεγαλύτερη έκθεση στο φως που επιτεύχθηκε ποτέ
Όλα ξεκίνησαν οκτώ χρόνια κι ένα μήνα πριν, όταν μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Hertfordshire τοποθέτησε ένα κουτί μπίρας με φωτογραφικό χαρτί και δημιούργησε μια κάμερα με οπές χαμηλής τεχνολογίας. Έπειτα, τοποθέτησε το κουτί σε ένα τηλεσκόπιο στο Παρατηρητήριο Bayfordbury του πανεπιστημίου και τελικά ξέχασε το έργο.

Πρόσφατα, το έργο επήλθε στην επιφάνεια και λέγεται ότι είναι πιθανό να αποτελεί τη φωτογραφία που τραβήχτηκε έχοντας τη μεγαλύτερη έκθεση που μπόρεσε ποτέ να επιτευχθεί.

«Είχα δοκιμάσει αυτή την τεχνική μερικές φορές στο Παρατηρητήριο, αλλά οι φωτογραφίες συχνά καταστρέφονταν από την υγρασία και το φωτογραφικό χαρτί παραμορφωνόταν», ανέφερε σε μια δήλωσή της η φωτογράφος Regina Valkenborgh, που εργάζεται, πλέον, ως τεχνικός φωτογραφίας στο Barnet and Southgate College. «Δεν είχα σκοπό να καταγράψω μια έκθεση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και εξεπλάγην που είχε επιζήσει».

Η φωτογραφία κατάφερε να αποθανατίσει το ταξίδι του ήλιου στον ουρανό από το 2012. Έτσι, 2.953 τόξα φωτός σηματοδοτούν την πορεία του, καθώς ο ήλιος ανατέλλει και δύει. Ένα μέρος του θόλου του τηλεσκοπίου είναι, επίσης, ορατό στα αριστερά της φωτογραφίας. Στα δεξιά υπάρχει μια δομή ατσάλινων σκελετών που είχε σχεδιαστεί για να περιβάλλει το παρατηρητήριο, το οποίο χτίστηκε στα μισά της φωτογραφίας.

Πριν από αυτή τη φωτογραφία, η λήψη της εικόνας με τη μεγαλύτερη έκθεση θεωρούταν μια λήψη που διήρκησε τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες και είχε τραβηχτεί από τον Γερμανό καλλιτέχνη Michael Wesely, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο. Ο Wesely τραβά φωτογραφίες μεγάλης έκθεσης από διάφορες σκηνές, όπως ήταν η ανακαίνιση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MOMA) στη Νέα Υόρκη.

Η φωτογραφία μεγάλης έκθεσης απαιτεί πολύ μικρά ανοίγματα  στον φακό της κάμερας, ώστε να μην πλημμυρίζει με φως το φωτογραφικό χαρτί. Η «φωτογραφική μηχανή μπύρας» είναι ένας τύπος κάμερας με οπές, μια πολύ απλή συσκευή που δεν απαιτεί φακό. Το φως εισέρχεται μέσω του μοναδικού ανοίγματος της κάμερας – με μέγεθος τρύπας ίσο με την άκρη μιας καρφίτσας – και ξεχύνεται μέσα σε ένα φωτοευαίσθητο χαρτί. Αυτό δημιουργεί μια αντεστραμμένη εικόνα. Λόγω του μεγάλου χρόνου έκθεσης, στην εικόνα που προκύπτει απεικονίζονται μόνο αργά κινούμενα ή απολύτως σταθερά, μόνιμα αντικείμενα. Τα αντικείμενα που κινούνται γρήγορα, χάνονται εντελώς.

Η εικόνα της Valkenborgh ανακαλύφθηκε ξανά από τον υπεύθυνο τεχνικό του Παρατηρητηρίου Bayfordbury, David Campbell, ο οποίος βρήκε και πήρε το κουτί μπύρας από το τηλεσκόπιο.

«Ήταν μια πολύ ευτυχής συγκυρία που η εικόνα παρέμεινε ανέγγιχτη, ώστε να καταφέρει να σωθεί από τον David μετά από τόσα χρόνια», δήλωσε ο Valkenborgh.

ΠΗΓΗ: Live Science 

www.ert.gr

Αλεξάνδρα Πιτσούνη