Θυμάστε τον Αντριάνο; Τώρα είναι σε… ΣΥΜΜΟΡΙΑ!

Share this

Πάμε πίσω στο 1982. Στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο, ένας εν δυνάμει σταρ γεννήθηκε. Από τα εφηβικά του χρόνια ο Αντριάνο Λέιτε Ριμπέιρο αγαπούσε το ποδόσφαιρο τόσο πολύ, όπως τόσα πολλά παιδιά στη χώρα του, που έπαιζε ξυπόλυτος σε αλάνες. Η ιστορία του είναι φοβερή. Πρώτα όμως, δείτε ΕΔΩ τα πιο «καυτά» προγνωστικά στοιχήματος σήμερα.

Ξεκίνησε να παίζει σε μία τοπική ομάδα. Ως παιδί, ο Αντριάνο είχε ένα μεγάλο όνειρο, όπως πολλοί συνομίληκοί του. Να βγάλει χρήματα και να πάρει ένα μεγάλο ακριβό αυτοκίνητο. Ήταν αυτό το όνειρο, που μαζί με τη δεμένη οικογένειά του το πέτυχαν. Να γίνει ένα ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο κορυφαίο επίπεδο, στα μεγαλύτερα γήπεδα της Ευρώπης.

Το 1999 ο νεαρός Βραζιλιάνος υπέγραψε με την ομάδα νέων τη Φλαμένγκο. Αφού εντυπωσίασε με το δυνατό του κορμί απέκτησε βασική θέση στην 11αδα της ομάδας. Οι προπονητές της ομάδας νέων τον προόριζαν για κεντρικό αμυντικό. Δεν άργησαν όμως να δουν τις πραγματικές δυνατότητές του ως σέντερ φορ και γρήγορα μεταφέρθηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Αφού έκανε θραύση με την ομάδα νέων, το 2000 έκανε την πρώτη του συμμετοχή με την ανδρική ομάδα. Στις 2 Φεβρουαριου έκανε ντεμπούτο σε ένα τοπικό τουρνουά του Ρίο απέναντι στην Μποταφόγκο. Έπαιξε τόσο καλά που κέρδισε τη θέση στην ενδεκάδα τέσσερις μέρες αργότερα απέναντι στη Σάο Πάολο και κατάφερε να πετύχει το πρώτο του επαγγελματικό γκολ λίγες μέρες πριν κλείσει τα 18.

Ο Αντριάνο εντυπωσίασε και με την ανδρική ομάδα και έγινε βασικός. Τον Ιούνιο του 2000 υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη Φλαμένγκο και κατέγραψε 24 συμμετοχες και 10 γκολ πριν πάρει μεταγραφή για την Ίντερ, λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2001/2002 για τη Σέριε Α. Η μεταγραφή του κόστισε 9.75 εκατομμύρια ευρώ και έναν παίκτη αντάλλαγμα για τη Φλαμένγκο.

Το γεγονός πως δεν μιλούσε καθόλου ιταλικά αποδείχθηκε ένα πρώτο εμπόδιο για την προσαρμογή του στο Μιλάνο. Για δική του τύχη, στην ομάδα τότε αγωνιζόταν ο Ρονάλντο. Ο Αντριάνο θαύμαζε το Ρονάλντο και ο ήδη καταξιωμένος επιθετικός τον βοήθησε να προσαρμοστεί στο περιβάλλον.

Ο Αντριάνο είχε δηλώσει: “Ο Ρονάλντο μου έδωσε συμβουλές στο πως να κινούμαι στο γήπεδο και πως να κερδίσω το κοινό. Ήταν πάντα κεφάτος και αυτό με βοήθησε να νιώσω οικεία. Με σταμάτησε από τα ξενύχτια και τις γυναίκες”

Πήρε το #14 στην Ίντερ και αγωνίστηκε μόλις 8 φορές με τους Μιλανέζους. Το μοναδικό του γκολ ήρθε με απευθείας φάουλ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, όταν πέρασε ως αλλαγή. Τελικά δόθηκε δανεικός στη Φιορεντίνα και εκεί κατάφερε να σκοράρει 6 γκολ σε 15 εμφανίσεις. Δεδομένης της ηλικίας τους (19 ετών) και της άγνοιας που είχε για το νέο περιβάλλον, το ότι σκόραρε τόσα γκολ σε τόσες λίγες συμμετοχές ήταν ένα κατόρθωμα. Έτσι υπήρξε το ενδιαφέρον από την Πάρμα. Οι δύο ομάδες συμφώνησαν σε ένα καθεστώς συνιδιοκτησίας, με τον θρύλο των “παρμέντσι” Φάμπιο Καναβάρο να μετακομίζει στο Μεάτσα.

Στο νέο του σύλλογο έγινε επιθετικό δίδυμο με τον Άντριαν Μούτου και η χημεία τους ήταν ονειρική! Ο Αντριάνο άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και από το 2002 ως το 2004 σκόραρε 23 γκολ σε 37 αγώνες. Η Ίντερ αναγνώρισε την αξία του και δεν τον άφησε άλλο στην Πάρμα. Έβγαλε από τα ταμεία της 23.4 εκατομμύρια ευρώ και τον απέκτησε ξανά.

Με την επιστροφή του στην Ίντερ, από αγόρι έγινε άνδρας. Από τον Ιανουάριο ως το Μάιο του 2004 ο Αντριάνο αγωνίστηκε σε 21 παιχνίδια με τους “νερατζούρι”, σκοράροντας 13 γκολ. Οι σπουδαίες εμφανίσεις του 22χρονου πλέον Αντριάνο βοήθησαν την Ίντερ να εξασφαλίσει την παρουσία της στο επόμενο Champions League. Οι τιφόζι της ομάδας τον αγάπησαν και του έδωσαν το παρατσούκλι “Ο Αυτοκράτορας του Μιλάνου”.

Η επόμενη σεζόν (2004/2005) αποδείχθηκε το αποκορύφωμα της καριέρας ενός παίκτης που θεωρήθηκε ως ο διάδοχος του Ρονάλντο. Αποδείχθηκε όμως και το πιο δύσκολο τεστ εκτός γηπέδου. Με μία εκπληκτική εκκίνηση στη σεζόν, ο Βραζιλιάνος έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων, οι οποίοι δεν χόρταιναν να τον βλέπουν να σκοράρει.

Στις 4 Αυγούστου του 2004, ο Αντριάνο ετοιμαζόταν να αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League απέναντι στη Βασιλεία όταν έμαθε τα τραγικά νέα. Ο πατέρας του Αλμίρ Λέιτε Ριμπέιρο απεβίωσε λόγω μιας ξαφνικής ασθένειας στα 44 του! Ο Αλμίρ και ο γιος του ήταν πολύ δεμένοι. Η είδηση καταρράκωσε το νεαρό Βραζιλιάνο, που βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του.

Ο συμπαίκτης του στην Ίντερ, Χαβιέρ Ζανέτι μίλησε για τη στιγμή που ο Αντριάνο έμαθε τα άσχημα νέα. “Ο Αντριάνο ήταν πολύ δεμένος με τον πατέρα του. Πριν τη σεζόν, παίζαμε σε ένα φιλικό τουρνουά, έγινε κάτι σοκαριστικό. Έλαβε τηλεφώνημα ότι ο πατέρας του πέθανε. Τον είδα να πετάει το κινητό του και να ουρλιάζει. Ένα ουρλιαχτό σπαρακτικό. Ανατριχιάζω ακόμη που το θυμάμαι. Από τότε, ο Μοράτι (πρόεδρος της Ίντερ) κι εγώ τον προσέχαμε σα μικρό μας αδερφό”

Από εκείνο το σημείο, ξεκίνησε η κατάθλιψη για το νεαρό σούπερσταρ, αν και βλέποντας την απόδοσή του στο γήπεδο δεν μπορούσε να το διαπιστώσει κανείς. Ο θάνατος του πατέρα του τον οδήγησε να γίνει ασταμάτητος. Σκόραρε το ένα γκολ μετά το άλλο, σαν “δαιμονισμένος”. Δυστυχώς αυτό δεν κράτησε.

Μαζί με την κατάθλιψη, ο Αντριάνο πάλευε και με τον εθισμό του. Άρχισε να εθίζεται στο αλκοόλ και τα αποτελέσματα της νυχτερινής του ζωής δεν άργησαν να βγαίνουν στο γήπεδο. Άρχισε να χάνει προπονήσεις ξενυχτώντας σε πάρτι και η συμπεριφορά του άλλαξε άρδην. Δεν είχε όρεξη να δουλέψει. Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του στο αρχικό σχήμα της ομάδας και έπαιζε ολοένα και λιγότερο, μέχρι που η Ίντερ δεν μπορούσε άλλο να διαχειριστεί τη συμπεριφορά του.

Το 2007 η Ίντερ έστειλε τον Αντριάνο να προπονηθεί με τη Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Λίγες μέρες αργότερα ο ιταλικός σύλλογος συμφώνησε στο δανεισμό του επιθετικού στη Σάο Πάολο για τη σεζόν 2007/2008, σε μία απόπειρα να τον βοηθήσει να επανακτήσει την πρότερη φόρμα του. Το πλάνο δεν πήγε όπως το περίμεναν. Ο Αντριάνο συνέχισε να χάνει προπονήσεις, αλλά στο χορτάρι συνέχισε να σκοράρει. Δυστυχώς, αυτά τα γκολ δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τη Σάο Πάολο να τον αποκτήσει και επέστρεψε στην Ίντερ στο τέλος της βραζιλιάνικης σεζόν.

Εντωμεταξύ, στο διάστημα που ο Αντριάνο έλειπε στην Ίντερ υπήρχε νέο καθεστώς με τον Ζοζέ Μουρίνιο και ο Βραζιλιάνος δεν βρήκε ρόλο. Τον Απρίλιο, η Ίντερ ακύρωσε το συμβόλαιο με τον Αντριάνο αφού ο παίκτης εγκατέλειψε το σύλλογο. Ο Βραζιλιάνος βρισκόταν στην πατρίδα του και έπρεπε να γυρίσει στην Ιταλία να για να μπει στην προετοιμασία της ομάδας, όταν ανακοίνωσε ότι θα κάνει ένα διάλειμμα από το ποδόσφαιρο και διέκοψε όλες τις επαφές του με συμπαίκτες και προπονητές για τρεις μέρες. Η Ίντερ πήρε την απόφαση να τον αφήσει μετά από 8 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Αντριάνο σκόραρε 74 γκολ σε 177 συμμετοχές.

Ο Μουρίνιο μίλησε το 2009 για την καθυστερημένη επιστροφή του Αντριάνο στην ομάδα: “Είναι σοβαρή η κατάσταση για εμάς. Δεν είναι πλάκα. Δεν έχει να κάνει μόνο με την έλλειψη πειθαρχίας, αλλά δεν θέλω να μπλέξω τα πράγματα. Είμαι στεναχωρημένος, δεν είμαι θυμωμένος, αλλά δεν θέλω να πω παραπάνω. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ανησυχώ για τον άνθρωπο, όχι για τον παίκτη”.

Έχοντας αποδεσμευτεί από την Ίντερ, ο Αντριάνο επέστρεψε στη Βραζιλία και συνέχισε με τον σύλλογο, απ’ όπου ξεκίνησε. Το Μάιο του 2009 ο Αντριάνο υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τη Φλαμένγκο, όπου ανέκτησε τη φόρμα που τον έκανε περιζήτητο σε όλο τον πλανήτη. Σκόραρε με συνέπεια εκείνη τη σεζόν, κατάφερε ακόμη και μερικά χατ τρικ! Πίσω από τις εξαιρετικές του εμφανίσεις, η Φλαμένγκο κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Βραζιλίας μετά το 1992!

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις κέρδισαν την προσοχή της Ρόμα στην Ιταλία, η οποία έκανε πρόταση για την απόκτησή του. Τον Ιούνιο του 2010 ο Αντριάνο επέστρεψε στην Ιταλία για να συναντήσει τους νέους του συμπαίκτες. Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο και πήρε το #8. Μετά από 7 μήνες και μόλις 5 συμμετοχές, το διοικητικό συμβούλιο της Ρόμα αποφάσισε να ακυρώσει το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου.

Το Μάρτιο του 2011 ο Αντριάνο υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με την Κορίνθιανς. Μετά από ένα μήνα με το σύλλογο υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα σε μία προπόνηση. Πέρασε 6 μήνες εκτός πριν κάνει το ντεμπούτο του με το σύλλογο. Σκόραρε μερικά γκολ, αλλά αποδεσμεύτηκε ξανά πολύ νωρίς, αφού δεν είχε όρεξη για προπόνηση.

Η τελευταία του μεταγραφή ήταν στο MLS για λογαριασμό της Μαϊάμι Γιουνάιτεντ το 2016! Υπέγραψε συμβόλαιο αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επίσημο παιχνίδι με την ομάδα.

Σήμερα, ο πρώην σούπερ σταρ ζει στη Βραζιλία και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ έχει ξοδέψει όσα χρήματα έβγαλε από το ποδόσφαιρο. Επέστρεψε στις φαβέλες, όπου μεγάλωσε και μπήκε σε τοπική συμμορία για να προστατευτεί. Ο Βραζιλιάνος φέρεται να αγόρασε μία μηχανή για τη συμμορία ώστε να κερδίσει την προστασία γι αυτόν και την οικογένειά του, όσο θα έμεναν στις φαβέλες. Σύμφωνα με τις φήμες είχε εμπλοκή σε περιστατικό, στο οποίο μία γυναίκα πυροβολήθηκε στο χέρι.

Όποια άποψη και να έχει κανείς για τον Αντριάνο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε το ταλέντο να αφήσει εποχή στο ποδόσφαιρο. Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς μία τέτοια άσχημη εξέλιξη ενός ανθρώπου, ο οποίος δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον κόσμο γύρω του, όταν έχασε τον άνθρωπο που σήμαινε τα πάντα γι αυτόν.

Share this

Αφήστε μια απάντηση