Αυτές είναι οι καλύτερες σχολές για να σπουδάσετε επιχειρηματικά

Οι καλύτερες σχολές για επιχειρηματικές σπουδές στην Ευρώπη βρίσκονται μεταξύ άλλων στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για τις καλύτερες σχολές Business στην ήπειρο. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τις σχολές HEC Paris στη Γαλλία, London Business School στη Βρετανία, Insead στη Γαλλία, Iese Business School στην Ισπανία και SDA Bocconi / Università Bocconi στην Ιταλία που καταλαμβάνουν την πρώτη πεντάδα. Μάλιστα, πολλά από τα σχολεία αυτά έχουν κι άλλα παραρτήματα σε άλλες χώρες, από τις ΗΠΑ έως το Μαρόκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Πρόκειται για την ετήσια αξιολόγηση 90 τέτοιων σχολών, την οποία κάνει η βρετανική εφημερίδα. Για το 2020 υπάρχουν τέσσερις σχολές Business από τη Γαλλία στην πρώτη δεκάδα, από 22 συνολικά γαλλικές σχολές που βρίσκονται ανάμεσα στις 90 της σχετικής έκθεσης. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης δύο βρετανικές σχολές.

Η κατάταξη των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» προκύπτει από την αξιολόγηση των σχολών αυτών για επιχειρηματικές σπουδές και ειδικά για προγράμματα ΜΒΑ. Η αξιολόγηση προκύπτει από τους μισθούς που λαμβάνουν οι απόφοιτοι των σχολών αυτών καθώς και από τα μαθήματα που γίνονται. Οι μετρήσεις αφορούν μεταξύ άλλων το πόσο ικανοποιημένοι είναι όσοι παρακολουθούν τις σχολές αυτές.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Οπως σημειώνουν οι «ΦΤ», το ενδιαφέρον για τα προσόντα που προσφέρουν αυτές οι σχολές επιχειρηματικών σπουδών (Business Schools) στην Ευρώπη έχει παραμείνει αμείωτο και εκδηλώνεται με ισχυρή ζήτηση για φοίτηση εκεί, παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία, τις ανησυχίες για θέματα υγείας και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί. Πολλές από τις σχολές έχουν καταφύγει και σε μαθήματα από απόσταση μέσω Διαδικτύου.

Στη Γαλλία τα πανεπιστήμια είναι κατά κανόνα δημόσια, αλλά οι σχολές για σπουδές στις επιχειρήσεις θεωρούνται ως ανεξάρτητες οντότητες που προσελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο. Επίσης οι σχολές αυτές προετοιμάζουν πολίτες της ίδιας της χώρας για να κάνουν καριέρα στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα. Τρεις από τις τέσσερις τέτοιες σχολές που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης θεωρούνται ως ανεξάρτητες σχολές που απευθύνονται στην ελίτ, όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για το ποιος θα φοιτήσει. Ολες αυτές οι σχολές χρεώνουν πολύ υψηλά δίδακτρα, προσελκύουν φοιτητές και προσωπικό από όλο τον κόσμο και έχουν εγκαταστάσεις και σε άλλες χώρες. Επίσης προσφέρουν πολλά μαθήματα στα αγγλικά, ακόμη και για φοιτητές από τη Γαλλία. Σχολές όπως οι HEC, Essec και ESCP επίσης πλέον προχωρούν οι ίδιες σε κινήσεις για τη συγκέντρωση κεφαλαίων καθώς δεν βασίζονται πια σε επιχορηγήσεις σε αντίθεση με παλιότερα.

Οσον αφορά συνολικά τις σχολές για επιχειρηματικές σπουδές σε όλη την Ευρώπη, η πανδημία όχι μόνο δεν προκάλεσε μείωση στις αιτήσεις για να φοιτήσει κανείς εκεί, αλλά έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση, όπως δείχνουν τα στοιχεία των «ΦΤ». Ο Covid-19 προκάλεσε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς η κατάρρευση της απασχόλησης σε πολλές οικονομίες δημιούργησε νέο ενδιαφέρον για τις δεξιότητες που προσφέρουν οι σχολές αυτές, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Ευρώπη παραμένει πολύ ψηλά στις προτιμήσεις για τέτοιες σπουδές επειδή το εκπαιδευτικό της σύστημα θεωρείται από τα καλύτερα. Εκεί βρίσκονται ορισμένες από τις πιο σεβαστές σχολές στον κόσμο, πολλά μαθήματα γίνονται στα αγγλικά και τα δίδακτρα σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Επίσης πολλές από τις σχολές αυτές προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου πτυχίου, κάτι που βολεύει πολλούς σε μια περίοδο που η απασχόληση δεν βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της λόγω της πανδημίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση