Θεσσαλονίκη: «Τρομακτικό το ιικό φορτίο στα λύματα» – Αποκλιμάκωση από την επόμενη εβδομάδα

Θεσσαλονίκη: «Τρομακτικό το ιικό φορτίο στα λύματα» – Αποκλιμάκωση από την επόμενη εβδομάδα

Ο Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης του ΑΠΘ και ο Αθανάσιος Σκουτέλης, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος μίλησαν στην ΕΡΤ1 για τις ΜΕΘ, τη θνητότητα στην Ελλάδα, για την εξέλιξη της πανδημίας και για το μεγάλο στοίχημα που αποτελεί ο εμβολιασμός στη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού.

Μετά την πρόσκαιρη μείωση των κρουσμάτων, η οποία συνοδεύτηκε από μεγάλη συζήτηση γύρω από τον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν, σήμερα ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων του φονικού ιού, ξεπέρασε και πάλι τις 2.000. Μικρή μείωση παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων οι οποίοι είχαν υπερβεί τους 622, οι 620 βγήκαν απο την εντατική.

«Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι σταθερός και έχει μερικές φορές θετικές στάσεις. Όσο συνεχίζει να τροφοδοτείται η δεξαμενή που λέγεται «ΜΕΘ», τόσο αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία, αύξηση κρουσμάτων, αύξηση νοσηλευμένων, αύξηση διασωληνωμένων, αύξηση θανάτων. Ακόμα και αν μηδενιστεί ο αριθμός κρουσμάτων με ένα μαγικό τρόπο, ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων θα αργήσει, θα κάνει δύο με τρεις βδομάδες για να έρθει στο φυσιολογικό του επίπεδο» ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.

«Το lockdown που εφαρμόσαμε ενδεχομένως να μην τηρήθηκε με πιστή ακρίβεια όπως τον Απρίλιο. Προφανώς υπάρχουν θετικοποιημένα και ασυμπτωματικά άτομα στην Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Όλοι μας έχουμε ευθύνη, έγιναν τρομακτικά λάθη. Παράγοντες όπως μετακινήσεις απο νομό σε νομό συνετέλεσαν ώστε να διασπαρθεί ο ιος στην κοινότητα σε έναν μεγάλο βαθμό. Ήταν τρομακτικό το ιικό φορτίο που εμείς διαπιστώσαμε απο αρχές Νοεμβρίου μέχρι 18 Νοεμβρίου. Αν συνεχίσουμε όπως τώρα θα υπάρχει εμφανέστατη αποκλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

Όλο και πιο κοντά φαίνεται πως είναι η μέρα που θα σημάνει την αρχή του τέλους για την πανδημία του κορονοϊού, με τη βοήθεια των πολυπόθητων εμβολίων.

«Το εμβόλιο θα έρθει σ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτόχρονα. Εμείς που έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με επτά εταιρείες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνουμε το εμβόλιο μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Θα έχουμε υπερεπάρκεια εμβολίων το ζητούμενο είναι να κάνουμε το εμβόλιο», τονίζει ο κ. Σκουτέλης.

«Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στα όργανα της πολιτείας και στους υγειονομικούς μας τότε θα είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι για τον εμβολιασμό. Είναι στο χέρι μας. Ας μην ξεκινήσουμε με αρνητική διάθεση», υπογραμμίζει ο κ. Παπαιωαννου.

www.ert.gr

Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη
image}

Αφήστε μια απάντηση