Qualcomm Snapdragon 888: Επίσημα με έμφαση στο ΑΙ και το gaming

Qualcomm Snapdragon 888: Επίσημα με έμφαση στο ΑΙ και το gaming

Όπως περιμέναμε, η Qualcomm ανακοίνωσε το νέο της SoC, με την ονομασία Snapdragon 888, το οποίο θα τροφοδοτεί τα Android flagships του 2021. Το νέο SoC έρχεται με το τρίτης γενιάς 5G modem-RF της εταιρείας, με την ονομασία Snapdragon X60, το οποίο προσφέρει mmWave και sub-6 δικτύωση σε όλες τις μπάντες παγκοσμίως.

Αρχικά, η Qualcomm θέλει να προσφέρει την καλύτερη φωτογραφική εμπειρία σε smartphone. Το νέο Spectra ISP είναι πλέον 35% πιο γρήγορο από την προηγούμενη γενιά, που συμαίνει ότι μπορεί να συγκεντρώσει δεδομένα εικόνας 2,7 gigapixel ανά δευτερόλεπτο, ή περίπου 120 φωτογραφίες ανάλυσης 12MP. Στόχος είναι η αναβάθμιση του machine learning αλλά και η βελτίωση της computational photography.

Έμφαση στο AI

Το νέο Snapdragon 888 SoC έρχεται με έκτης γενιάς Qualcomm AI Engine χάρη στον πλήρως ανασχεδιασμένο επεξεργαστή Qualcomm Hexagon. Με το νέο AI Engine, υπάρχει μεγάλο άλμα στις διεργασίες μέσω AI, φτάνοντας τις 26 tera operations ανά δευτερόλεπτο (TOPS), αλλά με χαμηλότερη κατανάλωση.

Για σύγκριση, το Snapdragon 865 SoC έφτανε τα 15 TOPS, ενώ το Apple M1 chip φτάνει τα 11 TOPS. Η πλατφόρμα AI Engine ενισχύεται και από το Qualcomm Sensing Hub δεύτερης γενιάς, το οποίο ενσωματώνει always-on λειτουργίες AI για έξυπνες λειτουργίες, αλλά με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Καλύτερες επιδόσεις gaming

H νέα Adreno GPU στοχεύει στο gaming στα 144fps, ενώ υποστηρίζει και updateable GPU drivers. Σύμφωνα με την Qualcomm, αυτή είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση σε απόδοση που έχουμε δει ποτέ από κάποια Adreno GPU, χωρίς να μας δίνει όμως περαιτέρω στοιχεία. Επίσης, δε γνωρίζουμε το χρονισμό αλλά και την αρχιτεκτονική του επεξεργαστή.

Ήδη η Qualcomm ανακοίνωσε πως οι εταιρείες Asus, Black Shark, Lenovo, LG, Meizu, Motorola, Nubia, Realme, OnePlus, Oppo, Sharp, Sony, Vivo και ZTE εργάζονται πάνω στην κυκλοφορία ενός flagship με Snapdragon 888. Όμως, η πρώτη εταιρεία που θα κυκλοφορήσει smartphone με το νέο SoC θα είναι η Xiaomi, με το επερχόμενο Mi 11.

Πηγή

Qualcomm Snapdragon 888: Επίσημα με έμφαση στο ΑΙ και το gamingTechblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης