HIV: H επιδημία που δεν μας έχει ξεχάσει

HIV: H επιδημία που δεν μας έχει ξεχάσει

«Τον HIV τον έχουμε ξεχάσει, αλλά ο HIV δε μας έχει ξεχάσει. Αυτή τη χρονιά είδαμε ξανά να επανεμφανίζεται επιδημία HIV σε χρήστες ναρκωτικών», δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας στην ΕΡΤ
Με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Άγγελος Χατζάκης και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Θετικής Φωνής», Γιώργος Παπαγεωργίου, μίλησαν στην ΕΡΤ σχετικά με την τρέχουσα επιδημία του HIV και τη συνύπαρξή του με τον SARS-Cov-2019.

Ο κύριος Χατζάκης υπογράμμισε τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με AIDS στην εποχή μας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις μονάδες λοιμώξεων, των οποίων η λειτουργία έχει περιοριστεί, καθώς είτε οι ίδιες χρησιμοποιούνται πλέον για ασθενείς με Covid-19, είτε δε λειτουργούν, καθώς το προσωπικό τους έχει μετατεθεί στη μάχη κατά της πανδημίας.

Το γεγονός αυτό προκαλεί μια σειρά κωλυμάτων στη διαχείριση του HIV, η οποία ξεκινά ήδη από τη μη δήλωση των φορέων στον ΕΟΔΥ, αφού οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να περάσουν πρώτα από τις μονάδες λοιμώξεων για να δηλωθούν.

Δριμείς κατηγορίες εξαπέλυσε στο Υπουργείο Υγείας ο καθηγητής για την αδιαφορία περί του θέματος, προειδοποιώντας για τα δυσεπίλυτα προβλήματα που θα προκύψουν αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση.

Το 2012-2013, η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη σε ολόκληρο τον κόσμο με τη μεγαλύτερη επιδημία HIV σε χρήστες ναρκωτικών, σημείωσε ο καθηγητής.

Σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, οι περισσότεροι φορείς του HIV δεν κατατάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, πρόσθεσε ο κύριος Χατζάκης, καθώς δε διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα ας μείνει σαν μια ημέρα μνήμης και μια ημέρα απολογισμού, μνήμης για όλα τα άτομα που χάθηκαν σε αυτόν τον αγώνα από τη δεκαετία του ’80, αλλά ας είναι και μια μέρα απολογισμού για το τι έχουμε καταφέρει ως τώρα και για το τι προκλήσεις έχουμε μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαγεωργίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.gr

Αλεξάνδρα Πιτσούνη

Αφήστε μια απάντηση