Τα μειωμένα κρούσματα εμπνέουν αισιοδοξία αλλά δεν επιτρέπουν εφησυχασμό (video)

Τα μειωμένα κρούσματα εμπνέουν αισιοδοξία αλλά δεν επιτρέπουν εφησυχασμό (video)

Μειωμένος εμφανίστηκε  ο αριθμός κρουσμάτων των τελευταίο 24ωρο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ενώ έχει σταθεροποιηθεί πλέον και ο αριθμός των διασωληνωμένων, αν και παραμένει ακόμα υψηλός, γεγονός που επιτρέπει για πρώτη φορά κάποια σχετική αισιοδοξία.

Ο δείκτης μετάδοσης έχει πέσει κάτω από 1, ενώ έχει μειωθεί και το ποσοστό θετικότητας.

Το επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο, παραμένει υψηλό, δοκιμάζοντας τις αντοχές του Συστήματος Υγείας και οι επιστήμονες ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης.

Συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκαν 1.044 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 255 εντοπίζονται στη Αττική και τα 213 στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε νέους 85 θανάτους ενώ 600 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η άρση του lockdown θα κριθεί με βάση τα δεδομένα και όχι με ημερομηνίες, επισήμανε χθες, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι  απέχουμε ακόμα από τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Η κατάσταση, όπως είπε, βαίνει οριακά καλύτερη αλλά έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες, ο κ.  σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο δρόμος ίσως μας φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι, όπως τόνισε, πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Παράλληλα επανέλαβε την έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων από όλους και σημείωσε ότι στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φτάσουν ασφαλείς στο εμβόλιο, το οποίο θα είναι δωρεάν.

Σε κατηγορηματική διάψευση των  δημοσιευμάτων περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού προχώρησε από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ. H διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναμένεται να διαλευκάνει την υπόθεση όπως ζήτησε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Ο καθηγητής γενετικής Μανόλης Δερμιτζάκης τόνισε στην ΕΡΤ ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο καλή εικόνα έχουμε γιατί πάντα τα τεστ έτσι όπως γίνονται, δυστυχώς σε πολλές χώρες, γίνονται περισσότερο με πρωτοβουλία του πολίτη αντί της υγειονομικής αρχής ή της πολιτείας. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αυτές οι δειγματοληψίες στις πλατείες που λαμβάνουν τον χαρακτήρα στοιχειοποιημένης  μελέτης δεν αποτελούν ωστόσο ένα τυχαίο δείγμα του πληθυσμού έτσι ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε ανά πάσα στιγμή πόσοι είναι οι θετικοί συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί μαζί».

 

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση