Τα εμβόλια θα πετύχουν εάν ηττηθούν παραπληροφόρηση και δυσπιστία

Τα εμβόλια θα πετύχουν εάν ηττηθούν παραπληροφόρηση και δυσπιστία

Την ανησυχία του για τις αμφιβολίες που εκφράζονται σχετικά με τα μελλοντικά εμβόλια εξέφρασε ο πρόεδρος της  Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Φραντσέσκο Ρόκα.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα είναι μια επιτυχία εφόσον η παραπληροφόρηση και η δυσπιστία ηττηθούν ταυτόχρονα, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν κοινότητες που έχουν άγνοια για την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο κ. Ρόκα σημείωσε ότι «προειδοποιούμε για κάθε υπόδειξη βάσει της οποίας ένα εμβόλιο είναι από μόνο του αρκετό για να μπει τέλος σε αυτήν την πανδημία. Για να τη νικήσουμε, πρέπει επίσης να νικήσουμε την παράλληλη πανδημία της δυσπιστίας».

Αναφορικά με τη Συνόδου ηγετών του πλανήτη, που οργανώνεται την Πέμπτη και Παρασκευή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  εξέφρασε την ανησυχία του για τις αυξανόμενες αμφιβολίες παγκοσμίως προς τα μελλοντικά εμβόλια προσθέτοντας ότι:

«Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς σε 67 χώρες, η αποδοχή ενός εμβολίου μειώθηκε σημαντικά στην πλειονότητα των χωρών το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου».

Τόνισε δε ότι  «η Ιαπωνία πέρασε από το 70% στο 50% αποδοχής, η Γαλλία από το 51% στο 38%»  ενώ πρόσθεσε πως η δυσπιστία δεν παρατηρείται μονάχα στις δυτικές χώρες αναφέροντας οκτώ αφρικανικές χώρες, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, το Καμερούν, την  Γκαμπόν, την  Ζιμπάμπουε, τη Σιέρα Λεόνε, τη Ρουάντα, το Λεσότο και την Κένυα.

Σε αυτές τις χώρες συνέχισε «διαπιστώσαμε πρόσφατα μια συνεχή μείωση της αντίληψης που έχουν οι άνθρωποι για τον κίνδυνο της μόλυνσης και της σοβαρότητας της ασθένειας»,  σημειώνοντας πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν ότι οι ιός δεν μπορεί να μολύνει τους νέους ή τους Αφρικανούς, ότι η ασθένεια δεν υπάρχει ή εξαφανίστηκε.

«Δεν πρόκειται μονάχα για ένα ζήτημα δυσπιστίας, πρόκειται επίσης για ένα ζήτημα ενημέρωσης» είπε για να καταλήξει λέγοντας ότι «Υπάρχουν κοινότητες παγκοσμίως που δεν γνωρίζουν για την πανδημία. Για παράδειγμα, το 10% των απαντήσεων στο Πακιστάν σε μια μελέτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου δεν είχε γνώση της ύπαρξης της Covid-19».

Πηγή: ΑΠΕ

 

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση