Β. Κοντοζαμάνης: Διευκρινίσεις για τα ψυγεία ειδικών προδιαγραφών για τα εμβόλια και τις συνθήκες συντήρησης

Β. Κοντοζαμάνης: Διευκρινίσεις για τα ψυγεία ειδικών προδιαγραφών για τα εμβόλια και τις συνθήκες συντήρησης

Ο συνολικός αριθμός των ψυγείων με ειδικές συνθήκες συντήρησης για τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι 14. Από αυτά, τα επτά είναι ήδη στη χώρα, ενώ τα υπόλοιπα έρχονται αυτή την εβδομάδα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Θα υπάρξει διασπορά αυτών των ψυγείων σε διαφορετικά σημεία της χώρας, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώνονται τα σημεία που θα τοποθετηθούν.

Για τις συνθήκες μεταφοράς των εμβολίων, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι τα εμβόλια διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της τάξεως των -70 βαθμών Κελσίου, όμως πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που τα εμβόλια αυτά διατηρούνται σε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου». Γι’ αυτό, όπως είπε, όλα τα εμβολιαστικά κέντρα δεν χρειάζεται να έχουν αυτά τα ειδικά ψυγεία.

«Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός ώστε η διανομή να γίνει όπως πρέπει στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, σε απλή ψύξη» δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς για το υγειονομικό διαβατήριο, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι ο εμβολιασμός για Covid-19 δεν είναι υποχρεωτικός και πρόσθεσε: «Υπάρχουν συζητήσεις προκειμένου να παραμένουν τα σύνορα κάθε χώρας ανοιχτά. Αν υπάρξουν αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, θα τις ακολουθήσουμε».

Υπογράμμισε ότι αυτή την ώρα ο μόνος στόχος της Ε.Ε είναι να παραμείνουν τα σύνορα ανοιχτά και να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη του εμβολιασμού και την ασφάλεια των εμβολίων, δεδομένου ότι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά αφότου εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

www.ert.gr

Τίνα Σιδέρη
image}

Αφήστε μια απάντηση