ΠΟΥ: Περισσότεροι θάνατοι από ελονοσία από τους θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού

ΠΟΥ: Περισσότεροι θάνατοι από ελονοσία από τους θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού

Οι θάνατοι από ελονοσία φέτος στα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής θα ξεπεράσουν τους θανάτους  από τον κορονοϊό  εξαιτίας  της πανδημίας  η οποία δημιουργεί υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας. Αυτό ανακοίνωσε  σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.«Είναι πολύ πιθανό η πλεονάζουσα θνητότητα της ελονοσίας να είναι υψηλότερη από τη θνητότητα της COVID-19 καθεαυτού», εξήγησε ο Πέδρο Αλόνσο, διευθυντής του προγράμματος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και τόνισε ότι «Οι περισσότεροι» από τους ασθενείς που θα πεθάνουν είναι «μικρά παιδιά».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι ανάλογα με τον βαθμό δυσχερειών και ελλείψεων στις υπηρεσίες υγείας (…) οι πλεονάζοντες θάνατοι εξαιτίας της ελονοσίας μπορεί να κυμανθούν από τους 20.000 ως τους 100.000 στην υποσαχάρια Αφρική», είπε.

Πάνω από 409.000 άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο — οι περισσότεροι βρέφη και μικρά παιδιά στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου — πέθαναν το 2019 εξαιτίας της ασθένειας, η οποία μεταδίδεται από τα κουνούπια, ανέφερε ο Οργανισμός σε έκθεσή του για τη διεθνή προσπάθεια εξάλειψης της ελονοσίας. Φέτος, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερος, εξαιτίας όμως της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

 

 

Εξαιτίας της μετάδοσής της από τα κουνούπια σε πολλές περιοχές του κόσμου, ο μισός πληθυσμός της υφηλίου κινδυνεύει να προσβληθεί. Η ελονοσία συνεχίζει να σκοτώνει ένα παιδί κάθε δύο λεπτά. Παρ’ όλ’ αυτά, η έμφαση όσον αφορά τη χρηματοδότηση δίνεται αλλού, γεγονός που καθιστά θανάτους παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πιθανότερους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

www.ert.gr

Έφη Ζέρβα

Αφήστε μια απάντηση