Η βιοτεχνολογία και το healthtech μαγνητίζουν τα επιχειρηματικά κεφάλαια

Share this

Σε fintech, edtech, healthtech και biotech στρέφουν το ενδιαφέρον τους τα επιχειρηματικά κεφάλαια (Venture Capital – VC)

Αλλαγές και στους τομείς, που επιλέγουν τα επιχειρηματικά κεφάλαια να τοποθετήσουν τα χρήματα τους, επιφέρει η πανδημία του COVID-19. Με την υγειονομική κρίση να μονοπωλεί την παγκόσμια ατζέντα, η βιοτεχνολογία (biotech), η ιατρική τεχνολογία (healthtech), η τεχνολογία της εκπαίδευσης (edtech) και η χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech) βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση.

Οι επενδύσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capital – VC) στα φάρμακα και τη βιοτεχνολογία συγκέντρωσαν έντονο ενδιαφέρον το 3ο τρίμηνο του 2020. Κορυφαίο παράδειγμα υπήρξε η άντληση $600 εκατ. από τη γερμανική CureVac. Οι συνολικές επενδύσεις VC στον κλάδο της βιοτεχνολογίας και των φαρμάκων από τις αρχές του 2020 έως τα τέλη του 3ου τριμήνου εκτοξεύθηκαν. Ανήλθαν ειδικότερα σε $31 δισ., ήδη πολύ πάνω από το σύνολο των $27,1 δισ. που πραγματοποιήθηκαν ολόκληρο το 2019.

“Το fintech, η επιχειρηματική παραγωγικότητα, το edtech, το healthtech και το biotech, αναμένονται όλα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον”, αναφέρει έρευνα της KPMG. Σύμφωνα με την έρευνα, οι παγκόσμιες επενδύσεις VC αυξήθηκαν την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αγγίζοντας τα $73,2 δισ.

Οι επενδύσεις VC αναμένεται να διατηρηθούν σχετικά σταθερές και στο 4ο τρίμηνο του 2020, με τις συμφωνίες τελικού σταδίου να παραμείνουν κορυφαία προτεραιότητα για τους επενδυτές VC. Αυτό το γεγονός, πάντως, σύμφωνα με το “Venture Pulse” της KPMG, είναι πιθανόν να συνεχίσει να δυσκολεύει τις εταιρείες πρώιμου σταδίου να προσελκύσουν χρηματοδότηση.

Εκτόξευση στην Ευρώπη

Επίπεδα ρεκόρ σημείωσαν οι επενδύσεις VC στη Γερμανία, το Ισραήλ και τις Σκανδιναβικές χώρες, εκτοξεύοντας την Ευρώπη σε νέα υψηλά. Ειδικότερα, οι επενδύσεις VC στην Ευρώπη κατέγραψαν νέο άλμα, αγγίζοντας τα $12,1 δισ. μέσω 1.024 συναλλαγών το 3ο τρίμηνο του 2020.

Οι Σκανδιναβικές χώρες ($2,2 δισ.), η Γερμανία ($2 δισ.) και το Ισραήλ ($1,5 δισ.) κατέγραψαν όλες επίπεδα ρεκόρ στις επενδύσεις VC κατά το τρίμηνο αυτό. Παρά τη μείωση σε τριμηνιαία βάση από τα $3,8 δισ. το 2ο τρίμηνο στα $3 δισ. το 3ο τρίμηνο του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να προσελκύει το μερίδιο του λέοντος στις επενδύσεις VC στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, η αμερικανική ήπειρος προσέλκυσε επενδύσεις $40 δισ., με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από τις ΗΠΑ ($37,8 δισ.). Επιπλέον, οι επενδύσεις VC στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού συνέχισαν την ανοδική πορεία τους, με την περιοχή να προσελκύει $21,1 δισ. το 3ο τρίμηνο του 2020 – σημειώνοντας σημαντική αύξηση από τα $17,2 δισ. του 2ου τριμήνου.

Πάντως, οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι συναλλαγές με εταιρείες στα στάδια “αγγέλου/σποράς” το 3ο τρίμηνο του 2020 (1.650) υποχώρησαν, παγκοσμίως, στο χαμηλότερο αριθμό τους από το 4ο τρίμηνο του 2012. Ο δε αριθμός των παγκόσμιων συναλλαγών πρώιμου σταδίου (1.716) ήταν ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2ο τρίμηνο του 2014.

Πηγή: http://www.sepe.gr/

Share this

Αφήστε μια απάντηση