Ασφυκτική πίεση στη Βόρεια Ελλάδα – Στο επίκεντρο η Δράμα – «Καμπανάκι» για Πάτρα

Ασφυκτική πίεση στη Βόρεια Ελλάδα – Στο επίκεντρο η Δράμα – «Καμπανάκι» για Πάτρα

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, με την πόλη της Δράμας να δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο από την έξαρση της πανδημίας. Τρεις ασθενείς διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ σε μονάδες αυξημένης φροντίδας και εξετάζεται η μεταφορά τους σε όμορους δήμους ή η αεροδιακομιδή τους στην Αθήνα. Κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών του ΑΧΕΠΑ μετέβη στο νοσοκομείο. Οριακή η κατάσταση και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ενώ συναγερμός έχει σημάνει σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκαν 30 κρούσματα κορονοϊού. Καμπανάκι κινδύνου χτυπά και για την Πάτρα καθώς ανήκει στις 7 περιοχές της χώρας όπου εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Πατρέων και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας τονίζοντας την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων, εν όψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα. «Ο Άγιος Ανδρέας είναι στα σπίτια μας», είναι το μήνυμα του Μητροπολίτη Πατρέων Χρυσοστόμου. Στην πόλη μεταβαίνει αύριο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ανησυχία προκαλεί το μεγάλο ιϊκό φορτίο που παρατηρείται στη Δράμα. Η περιοχή βρίσκεται στο «κόκκινο» και η διοίκηση του νοσοκομείου καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρεθούν κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως είπε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων του Νοσοκομείου «η ανάγκη μας οδήγησε να δημιουργήσουμε μέσα στα χειρουργεία μας μονάδα αυξημένης φροντίδας τεσσάρων κρεβατιών ως μεταβατικό στάδιο των ασθενών που διασωληνώνονται, για να μεταβούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας».

Γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Μόλις χθες πραγματοποιήθηκαν 30 εισαγωγές ασθενών με covid ενώ κλιμάκια από άλλες περιοχές σπεύδουν για να συνδράμουν.

Ειδικό κλιμάκιο υγειονομικών φεύγει από το ΑΧΕΠΑ για να πάει στη Δράμα και να συνδράμει τους συναδέλφους νοσηλευτές και γιατρούς.

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, διευκρίνισε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή και όχι στο νοσοκομείο. Όπως τόνισε ο υπουργός » έχει πρόβλημα η πόλη και ολόκληρη η περιοχή. Το νοσοκομείο ξεκίνησε με 3 ΜΕΘ και έχει 12.

Κι ενώ τα κρούσματα σταθεροποιούνται στη ζώνη των 2.000 ημερησίως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη καθώς οι διασωληνωμένοι ασθενείς συνεχίζουν να αυξάνονται. Μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 608 συνάνθρωποί μας ενώ 99 έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό.

«Δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδιά»«, αυτά είναι τα μέτρα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλει η χώρα μας να ανακάμψει, πρέπει να τηρούμε τα μέρα και να καταλάβουμε ότι τα Χριστούγεννα εφέτος θα είναι όπως το περασμένο Πάσχα», επισημαίνει στην ΕΡΤ ο Μάριος Λαζανάς – καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής του υπ. Υγείας.

Στη Λαμία και τη Χαλκίδα άνοιξαν συνολικά 7 ΜΕΘ και μπορούν να δεχτούν ασθενείς από άλλες περιοχές όπου παρατηρείται πληρότητα.

«Υπάρχουν φορητοί αναπνευστήρες για διασωλήνωση κι όπου δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά πάνε στην Αθήνα», ενημέρωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο Γιάννης Κωτσιόπουλος – γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας.

Στη Θεσσαλία αυξημένη παραμένει η νοσηρότητα όμως ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού έχει πέσει κάτω από τη μονάδα, στο 0,8.

Όπως ενημερώνει ο Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ γενικού νοσοκομείου Λάρισας «το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο μετά τη χθεσινή του εφημερία έχει βρεθεί με γεμάτα και τα 18 του κρεβάτια. Έχει 3 διασωληνωμένους ασθενείς στους ορόφους και είναι σε σύσκεψη μήπως βρουν κάποιον χώρο να συγκεντρώσουν εκεί τους ανθρώπους».

Γενικό και Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας συνεργάζονται ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε προσωπικό.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες είναι οι εισαγωγές που πραγματοποιούνται καθημερινά ενώ ασφυκτική είναι η πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της πόλης.

Συναγερμός σήμανε σε μια ακόμα μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το γηροκομείο «Άγιος Νικόλαος» στη Θέρμη, όπου έχουν εντοπιστεί συνολικά 30 κρούσματα, εκ των οποίων οι πέντε εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι περιθαλπόμενοι, χωρίς μέχρι στιγμής κάποιος να αντιμετωπίζει πρόβλημα ή να χρειαστεί να νοσηλευτεί.

«Λόγω της κρισιμότητας των περιστατικών, τα περιστατικά παραμένουν στην εντατική, συνεπώς δεν αδειάζουν θέσεις και ξεκινάμε την εφημερία με μια κλίνη όσον αφορά τις ΜΕΘ» αναφέρει ο Αλέξανδρος Μανωλίτσας – γενικός γραμματέας συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Με μια κλίνη στη μονάδα εντατικής θεραπείας ξεκίνησε η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες κατά τη διάρκεια της νύχτας οι γιατροί χρειάστηκε να διασωληνώσουν τρεις ασθενείς.

Οριακή είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Σε διάψευση των πληροφοριών που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας περί γκρεμίσματος τοίχου στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προχώρησε ο διοικητής του νοσοκομείου διευκρινίζοντας ότι δημιουργήθηκε ένα άνοιγμα  σε χώρισμα με γυψοσανίδα προκειμένου να επαννενωθεί χώρος που είχε διαχωριστεί για λόγους ασφαλείας πριν από ένα μήνα, με σκοπό την ανάπτυξη επιπλέον 6 κλινών ΜΕΘ-COVID.

 

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Ρένα Πανταζόγλου, Αθανασία Σταμοπούλου, Λία Χριστάρα,

Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη,

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση