Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού επιμένει: Η Ελλάδα ξεπέρασε τα 100.000 κρούσματα, τα 25.000 είναι ενεργά

Share this

Με τα 2.013 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ, η χώρα μας έσπασε το «φράγμα» των 100.000.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα μετρά πλέον 101.287 κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 31 Οκτωβρίου τα κρούσματα ήταν 39.251. Αυτό σημαίνει ότι έως σήμερα τον Νοέμβριο έχουν καταγραφεί 62.036 κρούσματα. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς πρόκειται για δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος τον Νοέμβριο είναι 2.297.

Παπαευαγγέλου: «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει» – Αναμένουμε κι άλλη πίεση στο ΕΣΥ

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

«Στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 12 εκατ. κρούσματα και περισσότεροι από 307 χιλιάδες θάνατοι» υπενθύμισε η καθηγήτρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, «η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα και στη 16η θέση με βάση τη θνητότητα» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας «παραμένουμε λοιπόν με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Τους επιδημιολογικούς δείκτες της τελευταίας εβδομάδας παρουσίασαν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εχθές η κ. Κοντοπίδου εκ μέρους του ΕΟΔΥ και ο κ. Τσιοδρας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου ευχαριστώντας τους.

Επισήμανε ότι «η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο» σημειώνοντας πως εκτιμάται ότι σήμερα περισσότερα από 25.000 κρούσματα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Υπογράμμισε δε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε «είδαμε όντως μείωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια καθ’ όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2 χιλιάδες.

«Όλα αυτά είναι ευχάριστα αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «ακόμα και σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνουν τα κρούσματα», γεγονός το οποίο η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι πιθανόν ερμηνεύεται από συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές.

Επίσης, σημειώνεται «μια αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 48 χρόνια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. «Το ποσοστό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό» τόνισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, το οποίο συνεπάγεται ότι «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και αυτή η πίεση του συστήματος Υγείας παραμένει κρίσιμη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας».

101 θάνατοι και 607 διασωληνωμένοι σήμερα – Δείτε την κατανομή των 2.013 νέων κρουσμάτων.

Συνεχίζεται η πίεση που ασκεί η πανδημία στη χώρα μας, με υψηλά νούμερα στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ που αφορούν κρούσματα, θανάτους εξαιτίας του ιού αλλά και διασωληνώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 2013 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101287, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες.

4865 (4.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 26718 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

607 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 538 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2102 θανάτους συνολικά στη χώρα. 842 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τα 2.013 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν τα 545 και στην Αττική τα 419 ενώ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σε Λάρισα, Σέρρες και Μαγνησία.

Αναλυτικά:

· 14 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

· 319 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

· 545 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

· 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

· 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

· 12 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

· 22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

· 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

· 15 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

· 40 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

· 26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

· 5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

· 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

· 65 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

· 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

· 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

· 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

· 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

· 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

· 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

· 39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

· 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

· 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

· 106 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

· 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

· 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

· 80 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

· 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

· 46 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

· 73 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

· 70 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας

· 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

· 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

· 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

· 97 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

· 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

· 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

· 34 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

· 73 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

· 16 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

· 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

53 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Share this

Αφήστε μια απάντηση