Αν. Κανδαράκη: Είναι μέσα στα ένστικτα μας το να ακουμπάμε και να αγκαλιάζουμε (video)

Αν. Κανδαράκη: Είναι μέσα στα ένστικτα μας το να ακουμπάμε και να αγκαλιάζουμε (video)

Για την έμφυτη ανάγκη των ανθρώπων να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, αλλά και για το αντίκτυπο την πανδημίας στην ψυχική μας υγεία, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη.

Η δεύτερη καραντίνα φαίνεται να έχει μεγαλύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις από ότι η πρώτη. Όπως ανέφερε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια «οι άνθρωποι σε αυτή την καραντίνα δυσκολεύονται πολύ περισσότερο από ότι στην πρώτη και μεταφέρουν κυρίως συναισθήματα θλίψης και άγχους«.

«Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας διάχυτος θυμός και φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή η ψυχική υγεία θα έχει επίπτωση και στην οικονομία. Αυτά πάνε μαζί, καθώς όταν δεν νιώθω παραγωγικός και νιώθω περιορισμένος, αντίστοιχα αυτό θα φανεί και στον τρόπο τον οποίο θα σε αισθάνομαι και θα αποδίδω» επεσήμανε η ίδια.

Οι αγκαλιές είναι το φάρμακο της ψυχής και η απαγόρευση τους λόγω των επικρατουσών συνθηκών επηρεάζει την ψυχολογία όλων μας και ειδικότερα εν μέσω εορτών. Ποιες θα είναι λοιπόν οι συνέπειες της απουσίας των αγγιγμάτων και των αγκαλιών από τη ζωή μας;

Έχει πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τα παιδιά, «γιατί αυτά μας βγάζουν αφιλτράριστα και εντελώς αυθόρμητα και δικά μας συναισθήματα» όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Κανδαράκη. Βλέπουμε λοιπόν πως τα παιδάκια, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες πλησιάζει το ένα το άλλο, ότι τώρα πάει να το πλησιάσει και να το αγκαλιάσει και διστάζει «γιατί είναι μέσα στα ένστικτα μας το να ακουμπάμε και να αγκαλιάζουμε. Οπότε είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο» αυτό που βιώνουμε τώρα, τόνισε η ψυχολόγος.

«Το λέω και στα ζευγάρια που συναντώ και έρχονται και μου λένε τσακωθήκαμε, δεν κοιμηθήκαμε αγκαλιά, δεν θέλω να τον ακουμπήσω και αυτό μεταφέρεται σιγά σιγά και παγώνουμε όλο και περισσότερο. Όπως και ο πάγος θέλει χρόνο για να ξαναγίνει νερό, δεν θα γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, για να ξαναζεσταθούν τα σώματα και να μπορέσουμε να ξανά αγκαλιαστούμε μετά, θα μας πάρει χρόνο», εξήγησε.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι και αυτό θα περάσει».

Πολλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν τώρα ότι και προηγουμένως δεν ήταν καλά, καθώς αυτή η κρίση βοηθάει να βγουν στην επιφάνεια προβλήματα που υπήρχαν και πράγματα που είχαμε κρυμμένα και καλυμμένα προηγουμένως.

Η συμβουλή της ειδικού είναι να είμαστε προσεκτικοί στην ενημέρωση και «να μην αφηνόμαστε συνεχώς σε μια υπερπληροφόρηση, η οποία μπορεί να μας κουκουλώσει και να μας καταθλίψει ακόμα περισσότερο». Κλείνοντας υπογράμμισε  ότι «έχει σημασία όταν δυσκολευόμαστε να τολμάμε να ζητάμε βοήθεια».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.gr

Μαρίνα Θανασοπούλου
image}

Αφήστε μια απάντηση