Με «πισωγύρισμα» 25 χρόνων απειλεί την ισότητα των φύλων ο κορωνοϊός

Share this

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα μπορούσε να οπισθοδρομήσει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων κατά 25 χρόνια, προειδοποιεί το UN Women.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συλλέξει, οι γυναίκες απασχολούνται σημαντικά περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού και την φροντίδα της οικογένειας λόγω της πανδημίας.

«Ό,τι έχουμε καταφέρει μέσα σε 25 χρόνια μέχρι και σήμερα θα μπορούσε να χαθεί μέσα σε ένα χρόνο», σχολίασε η Ανίτα Μπατία, αναπληρώτρια διευθύντρια του UN Women.

Οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την εργασία θα μπορούσαν να χαθούν για τις γυναίκες. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται κίνδυνοι για την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών.

Το βάρος της φροντίδας ενέχει ένα «πραγματικό κίνδυνο να επιστρέψουμε σε στερεότυπα για το φύλο που ίσχυαν την δεκαετία του 1950», πρόσθεσε η κ. Μπατία.

Ακόμη και πριν την επέλαση της πανδημίας, η απλήρωτη εργασία των γυναικών υπολογιζόταν ότι αφορούσε  τα 3/4 της συνολικής μη αμειβόμενης εργασίας που γίνεται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο και εκτιμάται στις 16 δισ. ώρες.   Με άλλα λόγια, πριν από τον κορωνοϊό, για κάθε μία ώρα μη αμειβόμενης εργασίας των ανδρών αντιστοιχούσαν τρεις ώρες αντίστοιχης εργασίας για τις γυναίκες. Τώρα αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος.

Αν και η μελέτη του UN Women επικεντρώθηκε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τα δεδομένα από τις περισσότερες βιομηχανικές χώρες μαρτυρούν παρόμοια εικόνα.

Πλέον ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί, ωστόσο, σύμφωνα με την  κ. Μπατία, το γεγονός ότι οι πολλές γυναίκες δεν επιστρέφουν στην εργασίας τους. «Μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ περίπου 865.000 γυναίκες αποχώρησαν από την αγορά εργασίας. Ο αντίστοιχος αριθμός για τους άνδρες είναι 200.000», αναφέρει αποδίδοντας αυτή τη διαφορά στις ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειας «που δεν υπήρχε κανένας άλλος να καλύψει».

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη το UN Women προειδοποιεί ότι η αποχώρηση των γυναικών από την αγορά εργασίας θα είναι τρομερή όχι μόνο για την ευημερία τους αλλά και για την ανεξαρτησία και την οικονομική τους κατάσταση.

Με πληροφορίες από BBC

Share this

Αφήστε μια απάντηση