Σταϊκούρας : Στόχος μας να μονιμοποιηθούν οι έκτακτες μειώσεις φόρων – Στα 12 δισ. ευρώ η ένεση ρευστότητας της oικονομίας

Την μονιμοποίηση της των έκτακτων και προσωρινών φόρων, μελετά η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του σχεδίου Προϋπολογισμού του 2021,  έστειλε καθησυχαστικό μήνυμα στους πληγέντες από την πανδημία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρά τις αβεβαιότητες,  η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει όσους απαιτείται.
«Είμαστε εδώ να ενισχύουμε  για όσο χρειαστεί και για ό,τι απαιτηθεί. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, μακριά από το αντιπολιτευτικό κρεσέντο πλειοδοσίας και παραλογισμού!»  είπε ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι τόσο σήμερα όσο και πιθανότατα την Παρασκευή θα υπάρξει νέος κύκλος πληρωμών στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, ήδη έχουν εκταμιευτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ύψους 24 δις ευρώ ενώ έχουν δρομολογηθεί άλλα 7,5 δις ευρώ για το 2021.

Ειδικά για την ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, είπε ότι έχουν εκταμιευτεί 12 δισ. ευρώ ενώ από το εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα διατεθούν 5,4 δις ευρώ έως το τέλος του 2020.

“Η αντιπολίτευση ζητούσε τρία δισεκατομμύρια ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή και θα φτάσουμε στα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ” πρόσθεσε και κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόνο το Υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε από το Οικονομικών με 800 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον του αρχικώς προϋπολογισθέντος ποσού. Αναφερόμενος σε επαγγελματικές τάξεις οι οποίες έχουν ωφεληθεί περισσότερο ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι είναι κατά σειρά καφετέριες, ταξί, εστιατόρια, ψησταριές, δικηγόροι, λογιστές κομμωτήρια κ.α.

Για την μονιμοποίηση της προσωρινής μείωσης φόρων

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων παρά τις δυσκολίες. «Η κυβέρνηση έχει μειώσει με μόνιμο τρόπο συγκεκριμένους φόρων και ασφαλιστικές εισφορές. Εύχομαι να μείνει η κυβέρνηση αυτή για πολλά χρόνια για να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και τους αυξήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα επιμένει να έχει στόχο τη μείωση φόρων και εισφορών λέγοντας ότι βασική επιδίωξη παραμένει η μονιμοποίηση κάποιων από των προσωρινών μειώσεων φόρων.

“Κερδίσαμε αξιοπιστία κι εμπιστοσύνη επιδεικνύοντας σοβαρότητα και υπευθυνότητα” είπε ο Υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος χαρακτηριστικά στα χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Για τις αναθεωρήσεις

Αιτιολογώντας τις αναθεωρήσεις αλλά και την αλλαγή στοιχείων από το προσχέδιο στο σχέδιο του προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε και πάλι πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μάλλον η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα είναι η μόνη σε όλη την Ευρώπη που έχει μαντικές ικανότητες για την εξέλιξη της πανδημίας. Ειδικά για τα διαφοροποιημένα στοιχεία στο σχέδιο ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κριτική είναι έωλη, δείγμα άγνοιας και καιροσκοπισμού.

«Τον τελευταίο μήνα είχαμε νέα δεδομένα:

1.Νέο μεγαλύτερο κύμα πανδημίας με σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις που δυστυχώς μεταφέρονται το 2021

2. Νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση συνεπειών της πανδημίας

3. Προς τα κάτω αναθεώρηση του επιπέδου ΑΕΠ από ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2015-2018. Μάθαμε μετά την κατάθεση προσχεδίου στις 16/10/2020 ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε 5 δις ευρώ λιγότερο πλούτο το 2018.

Αυτό δεν το γνωρίζαμε όταν καταθέταμε προσχέδιο. Θα καλούσα συναδέλφους αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αναφέρονται σε εκτιμήσεις και προβλέψεις. Μονίμως αποτυγχάνατε στους στόχους για την ανάπτυξη” είπε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση