Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης : Χρήματα στην Οικονομία από τις αρχές του έτους

«Θα αρχίσουμε να δαπανούμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης από την αρχή του χρόνου, με δικό μας ρίσκο, και από τα δικά μας διαθέσιμα» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, την ώρα που το θέμα του Ταμείου έχει «σκαλώσει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω του ουγγροπολωνικού βέτο.

«Θα προπληρώσουμε χρήματα έχοντας ισχυρή πιθανολόγηση, γιατί μιλάμε με την Κομισιόν, είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που θα έρθει η προκαταβολή» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Τα χρήματα θα τα δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν, και όχι σε αυτούς που θέλουν επιδοτήσεις» εξήγησε.

Η πανδημία του κοροναϊού κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία και έχει μεταφερόμενη επίδραση στο 2021 δήλωσε ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Στο 10,5% η ύφεση

«Η ύφεση θα είναι 10,5% φέτος λόγω του 2ου λοκντάουν και η ανάπτυξη στο 4,8% το 2021 αν και θεωρώ ότι είμαστε αρκετά συντηρητικοί, μπορούμε να πάμε και κάπως καλύτερα» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι στα νούμερα έχει συνυπολογιστεί και επέκταση του απαγορευτικού για μια με δυο εβδομάδες το Δεκέμβριο.

Όπως επισήμανε, «η αντοχή της ελληνικής οικονομίας είναι συνάρτηση της σύνεσης με την οποία θα κινηθούμε στο επόμενο διάστημα. Έχουμε μπροστά μας ακόμη κάποιους μήνες κορωνοϊού μετά τους εμβολιασμούς. Θα νικήσουμε την  ασθένεια το πρώτο μισό του ’21, μέχρι τότε χρειάζεται προσοχή, γιατί η επόμενη φάση της ανάκαμψης δεν πρέπει να μας βρει σε οποιουδήποτε είδους δημοσιονομική αναταραχή».

«Εάν δούμε τα ομολόγα μας σήμερα ήταν στο 0,67% με 0,68% είμαστε σε καλή κατάσταση δημοσιονομικής διαχείρισης. Του χρόνου θα πέσει κάτω από 200% το χρέος και μετά το 2022 θα αρχίσει μια κάπως πιο μεγάλη αποκλιμάκωση, αλλά πρέπει να είμαστε πάντα περιορισμένοι (στις δαπάνες) παρότι έχει καλή διάρθρωση. Χρειαζόμαστε ήπια πρωτογενή πλεονάσματα» σχολίασε ο υπουργός.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης έδωσε και ένα παράδειγμα ενίσχυσης μικρής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη λιανική από την πολιτεία:

«Εάν υποθέσουμε ότι ένα κατάστημα με υποδήματα πουλάει 10.000 ευρώ το μήνα και αγοράζει 5.000 ευρώ παπούτσια. Θα του δώσουμε το Νοέμβριο 5.000 ευρώ εκ των οποίων 2.500 ευρώ καθαρή ενίσχυση και 2.500 ευρώ μακρόχρονο χαμηλότοκο δάνειο, και θα του δώσουμε και το 40% το ενοικίου εκ των οποίων το ήμισυ το παίρνουμε εμείς το ήμισυ ο ιδιοκτήτης και θα πάρουμε εμείς τον υπάλληλο αν έχει υπάλληλο με βασικό μισθό, κι αν έχει επιταγή πάει μετά 75 μέρες».

Με το σχήμα που έχουμε, εξήγησε, καλύπτεται πολύ καλά η μικρή και μεσαία επιχείρηση τουλάχιστον αυτή που είναι μέσα στην Επιστρεπτέα. Ο κ. Σκυλακάκης αποσαφήνισε πάντως ότι για επιχειρήσεις μεγαλύτερες θα χρειαστεί προσθετή βοήθεια, γιατί κάποιες επιχειρήσεις εξαντλούν το περιθώριο των 800.000 ευρώ που έχει η Επιστρεπτέα και θα χρειαστεί να  νέο πλαίσιο που έχει δώσει η ΕΕ για να βοηθηθούν από την πολιτεία.

«Έχουμε 3 δισεκ. στο Tαμείο COVID από το 2021 για τις ανάγκες του συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων χώρια όσων μέτρων που έχουμε θεσπίσει ήδη» διευκρίνισε.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «ειδικά στο θέμα των οφειλών υπάρχει πολύ έντονη αντίδραση των θεσμών και είναι δύσκολη εξίσωση. Έχουμε χρήματα γιατί έχουμε την εμπιστοσύνη των θεσμών που βοηθούν και την εμπιστοσύνη των αγορών κι αυτό δεν πρέπει να διαταραχθεί». «Μέρισμα θα υπάρχει όταν θα έχουμε κάποιο χρέος» τόνισε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση