Διαδικτυακή εκδήλωση για τη Γυναικοκτονία: Aπό το δρόμο, ως το νόμο

Share this

Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά, από τον σύντροφό τους ή από κάποιο συγγενικό πρόσωπο.

Μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει πέσει θύμα κακοποίησης και αποτελεί από τις πιο φρικιαστικές και διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βία και οι δολοφονίες γυναικών ανά τον κόσμο συνιστούν ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας, μιας και διαπράττονται με κίνητρο την άσκηση κοινωνικού  ελέγχου στα σώματα αλλά και τις επιλογές των γυναικών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών το Κέντρο Διοτίμα και η Εφημερίδα των Συντακτών συνδιοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Γυναικοκτονία: από τον δρόμο ως τον νόμο», τη Δευτέρα 23/11, 7:00 μ.μ., μέσω live steaming.

Στόχος, η προσέγγιση της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας, από νομική, ανθρωπολογική, δημοσιογραφική και ακτιβιστική σκοπιά.

Ποιοι θα συμμετέχουν

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι: Μαρίνα Μαροπούλου, ανθρωπολόγος δικαίου στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, Ντίνα Δασκαλοπούλου, δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.», Αθηνά Παπαναγιώτου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, δικηγόρος και μέλος της Γραμματείας Σύνταξης του περιοδικού «φεμινιστιqά», Κατερίνα Σεργίδου, υποψήφια διδακτόρισσα Σπουδών Φύλου και Φεμινισμού, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και μέλος της Συνέλευσης 8η Μάρτη, Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα φύλου, υπεύθυνος επιστημονικού έργου της «Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων», και Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρος και συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας στο Κέντρο «Διοτίμα».

Εισηγήσεις

Εισηγήσεις
Μαρίνα Μαροπούλου, ανθρωπολόγος δικαίου, διδάσκουσα του μαθήματος “Φεμινισμός και Δίκαιο”, στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
Ντίνα Δασκαλοπούλου – δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτων
Αθηνά Παπαναγιώτου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας Σύνταξης του περιοδικού φεμινιστιqα
Κατερίνα Σεργίδου, μέλος της Συνέλευσης 8 Μάρτη, Υποψήφια διδακτόρισσα Σπουδών Φύλου και Φεμινισμού/Πάντειο Πανεπιστήμιο & Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων
Παρεμβάσεις
Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος – ειδικός σε θέματα φύλου, υπεύθυνος επιστημονικού έργου της Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων
Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρος, Συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας Κέντρο Διοτίμα
Συντονισμός
Άννα Βουγιούκα, ερευνήτρια, εμπειρογνώμονας φύλου, Κέντρο Διοτίμα
Share this

Αφήστε μια απάντηση