Κορωνοϊός – Ελλάδα: 549 διασωληνωμένοι, 84 νεκροί, 1.388 νέα κρούσματα

Share this

Τα νέα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Δευτέρας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώθηκαν 1498 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91619, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.

4810 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23403 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

540 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 150 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 470 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 103 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1630 θανάτους συνολικά στη χώρα. 647 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οπως είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, 300 είναι τα νέα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη και 252 στην Αττική.

«Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί είναι μεγάλη. Η συνάθροιση σε σπίτια εξακολουθεί να δημιουργεί κινδύνους», ανέφερε, μιλώντας στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ακόμη και σε ολιγάριθμες συναντήσεις, ιδιαίτερα απέναντι στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες.

«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη. Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%». Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε επίσης η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».

Για ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων έκανε λόγο από την πλευρά του και ο κ. Γκ. Μαγιορκίνης. «Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το φορτίο ωστόσο παραμένει εξαιρετικά βαρύ, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη», είπε.

Η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων και πώς θα πραγματοποιηθεί θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών, τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς.

Κατέστησε σαφές πως μοναδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.

Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, επισήμανε αλλά έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν: «Δεν είναι στιγμή παρά την κόπωση και τις όποιες δικαιολογίες, για εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων».

Share this

Αφήστε μια απάντηση