Η Ελλάδα επιθυμεί διάλογο με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και όχι υπό την απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας (videο)

Η Ελλάδα επιθυμεί διάλογο με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και όχι υπό την απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας (videο)

Λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Τουρκία επιχειρεί με λεκτικά τεχνάσματα της ηγεσίας να αναδείξει φιλοευρωπαϊκό προφίλ, την ώρα που συνεχίζει τις προκλήσεις σε βάρος δύο κρατών μελών Ελλάδας και Κύπρου. Με αφορμή την νέα Τουρκική NAVTEX και την παράταση των προκλήσεων του Oruc Reis στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα έως τις 29 Νοεμβρίου, το ΥΠΕΞ στην Αθήνα ζητά την ανάκλησή της.

To ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως: «Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα».

Συνεχίζοντας την οδό των προκλήσεων ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμία Ακσόϋ θεώρησε καλό να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας: «Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».

Στο ίδιο προκλητικό μοτίβο η εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας επιμένει ότι η Τουρκία θα εκδίδει NAVTEX όποτε θέλει.

Η εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Ναντίτ Σεμπνεμ Ακτόπ σχολίασε πως: «Η Ελλάδα επιμένει στην στάση της να μην αναγνωρίζει και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε κάθε τομέα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Αθήνα αναμένεται να προβεί σε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας για το οποίο έχει ήδη δοθεί εντολή στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα. Και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην 66η ετήσια τηλε-Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν νοείται ως διάθεση ειρηνικής επίλυσης, διαφορών.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι: «Δεν μπορεί η Τουρκία να ζητεί διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα. Η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, ο οποίος θα διεξαχθεί με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και όχι υπό την απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας, προκλήσεων και σχεδιασμένης παραπληροφορήσης».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει τώρα ότι η Τουρκία αποτελεί μέρος της Ευρώπης ακόμα και ως κατακτητική δύναμη, λέγοντας: «Η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει ιστορία 600 ετών στην Ευρώπη. Και σήμερα, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Ήμασταν πάντα το ισχυρότερο μέλος των δυτικών συμμαχιών, ειδικά του ΝΑΤΟ».

Την ίδια στιγμή δεν διστάζει να απειλεί: «Για αυτό, σας καλούμε να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας στη χώρα μας, από την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έως το ζήτημα των προσφύγων, και να δημιουργήσετε μια στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μαζί μας».

Ωστόσο, οι Τουρκικές «ακροβασίες» δεν πείθουν το Παρίσι, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Υβ Λε Ντριάν να τονίζει πως: «Δεν αρκούν, το λέω ξεκάθαρα και στους Τούρκους συνομιλητές μας, δεν αρκούν οι καθησυχαστικές δηλώσεις που διαπιστώνουμε τις δύο τρεις τελευταίες ημέρες από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Απαιτούνται πράξεις. Σε ό,τι με αφορά και σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Μακρόν) θα κρίνουμε τις πράξεις».

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση