Οι 108 νεκροί του Σαββάτου και οι γεμάτες ΜΕΘ απομακρύνουν την άρση των μέτρων – Γώγος: Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση

Share this

Σοκ προκαλεί το νέο αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε χθες σε θανάτους από την Covid 19, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα, κατέγραψαν μείωση, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συνεχώς πιέζοντας κι άλλο τις γεμάτες ΜΕΘ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Ολα αυτά καθιστούν σχέδον βέβαιο οτι τα περιοριστικά μέτρα θα μείνουν για αρκετές ημέρες ακόμη, με το φόβο  να παραμείνουν κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας ο αριθμός των θανάτων στην χώρα μας έφτασε σε τριψήφιο νούμερο (ανήλθε στους 108) με τους ειδικούς να εξηγούν όμως ότι η σοκαριστική αυτή εξέλιξη ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη μετά την εκτίναξη των μολύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα και τη ραγδαία αύξηση των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία.

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς καταγράφηκε μια νέα αλλά οριακή αύξηση των διασωληνωμένων, ενώ για μια ακόμη φορά έγινε σαφές ότι β’ κύμα της πανδημίας όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες, δεν υποχωρεί άμεσα.

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μολύνσεων τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζει αισθητή μείωση και ότι ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στη 2η εβδομάδα του lockdown, το επιδημικό κύμα μειώνεται με «ρυθμούς χελώνας». Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.311 κρούσματα του κορωνοϊού με τη βόρεια Ελλάδα να εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο» καθώς η Θεσσαλονίκη μέτρησε 606 μολύνσεις ενώ η Αττική 382.

Γώγος: Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων – Χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες

«Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων”, υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, σημείωσε χαρακτηριστικά πως “είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση, εάν δεν εξασφαλίσουμε την ελάττωση της πίεσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σύστημα υγείας”.

Εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.

Ο ίδιος θα τοποθετούσε, πάντως, χρονικά την έναρξη της χαλάρωσης των μέτρων γύρω στις 15 Δεκεμβρίου.

“Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στην εβδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία”, σημείωσε ο κ. Γώγος. Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα “μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο”. Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown εκτίμησε ότι είναι ένα τελικό μέτρο που δεν περνά το σωστό μήνυμα στους πολίτες.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.311 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.0121, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.

Αναλυτικότερα:

18 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

382 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

606 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

58 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

55 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

29 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

39 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

117 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

70 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

40 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

93 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

140 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

78 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

53 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

26 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

4787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

522 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 149 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 460 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 108 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1527 θανάτους συνολικά στη χώρα. 608 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Share this

Αφήστε μια απάντηση