Προϋπολογισμός : Στη Βουλή το τελικό σχέδιο- Ύφεση πάνω από 10% φέτος

Το «κατώφλι» της Βουλής θα περάσει σήμερα ο προϋπολογισμός του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό της ύφεσης για φέτος θα κινείται στην περιοχή του 10% -11%, ενώ για το 2021 έρχεται νέο «κούρεμα» στην προσδοκώμενη ανάπτυξη και θα προσδιορίζεται μεταξύ 4,5% και 5%.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 ήταν στο 8,2%, ενώ η ανάκαμψη του 2021 τοποθετούνταν στο 7,5%.

Ο τελικός προϋπολογισμός ενσωματώνει τις βαριές συνέπειες της παράτασης της πανδημίας και του δεύτερου lockdown.

Ο προϋπολογισμός 2021

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προβλέπει μεταξύ άλλων, πρωτογενές έλλειμμα οριακά κάτω από το 7% του ΑΕΠ για φέτος και στη περιοχή του 4,5% για το 2021 έναντι 1% που ήταν το βασικό σενάριο του προσχεδίου.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10,5% για το 2020 και ρυθμό ανάπτυξης 5% για το επόμενο έτος .

Μεγάλη υστέρηση στα φετινά έσοδα και αναπλήρωση μέρους των απωλειών το 2021 και αύξηση του αποθεματικού για την ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση που δεν κοπάσει η ένταση της πανδημίας

Επίσης στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 περιλαμβάνονται προβλέψεις για:

  • Επέκταση μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και για το επόμενο έτος. Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η επιστρεπτέα προκαταβολή, ακολουθούν οι αποζημιώσεις αναστολής εργασίας και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, αυξημένα κονδύλια για επιδόματα ανεργίας και εγγυήσεις δανεισμού των επιχειρήσεων μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων και «εργαλείων» που έχουν αναπτυχθεί από τις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κρίσης.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (της δεύτερης φορολογίας) στα εισοδήματα των μισθωτών όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση