Τα φουστανάκια

Share this

Αγόρια με κοριτσίστικα ρούχα

  • Του Γιώργου Κουμαρίδη

Κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, τα αγόρια φορούσαν φουστανάκια. Νεογέννητα αλλά και λίγο μεγαλύτερα, δίχρονα, ίσως και τρίχρονα. Τα έντυναν οι μανάδες τους. Η αφορμή για τη σημερινή ανάρτηση δόθηκε από μια φωτογραφία του πατέρα μου. Και καθώς στις συλλογές του ΕΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη δε βρήκαμε πολλές παρόμοιες, κάναμε μια μικρή γύρα σε φίλους και συγγενείς και μαζέψαμε λίγες. Βρήκαμε φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια του Μεσοπολέμου μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Και γεωγραφικά από όλη τη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο.

Θα θέλαμε να έχουμε μεγαλύτερο δείγμα, τόσο γεωγραφικά όσο και χρονολογικά για να μπορούμε να εξαγάγουμε περισσότερα συμπεράσματα. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται κυρίως στην επαρχία ή και στην πόλη; Πότε περίπου σταματάει να εμφανίζεται; Σε ποια ηλικία τα αγόρια βάζουν παντελόνι;

Όσο για τους λόγους που οδηγούσαν σε αυτή την πρακτική, ομολογούμε ότι δεν ψάξαμε σε βιβλία λαογραφίας για να δούμε αν αναφέρεται κάτι σχετικό. Εικάζουμε ότι ήταν λόγοι πρακτικοί, που σχετίζονται με την ευκολία αλλαγής της πάνας που φορούσαν τα παιδιά, καθώς και με την ευκολία αυτοεξυπηρέτησης όταν πλέον απαλλάσσονταν από αυτήν. Δεκτά σχόλια και επεξηγήσεις. Όπως βέβαια και παρόμοιες φωτογραφίες για να αυξήσουμε το δείγμα.

Ο Κλείτος Κύρου (γενν. 1921) στην αγκαλιά του πατέρα του, Θεσσαλονίκη, 1922 ή 1923.

Ο Φαίδων Κοζύρης (γενν. 1932) στην αγκαλιά της μαμάς του, Θεσσαλονίκη, 1932.

Ο Τάκης Λουκίδης (γενν. 1947), Νέα Ιωνία Βόλου, 1948.

Ο Γιώργος Κάμος (γενν. 1951), Καρπερή Σερρών, 1952 ή 1953.

Ο Κωστής Κουμαρίδης (γενν. 1953), Παλαιοχώρι Καβάλας, 1954 ή 1955

Ο Κώστας Παπαγεωργίου (γενν. 1924), Εμπόριο Πτολεμαΐδας, 1925.

Θερμές ευχαριστίες στον Κωστή Κουμαρίδη, τον Τάκη Λουκίδη, τη Μαρία και τον Κοσμά Παπαγεωργίου και τη Ναταλί Κάμου για το υλικό και την έκθεση.

* * *

Share this

Αφήστε μια απάντηση