Γουατεμάλα: Υπέκυψε στα τραύματά του δημοσιογράφος που πυροβόλησαν άγνωστοι

Share this

Ο δημοσιογράφος από τη Γουατεμάλα, Μάριο Ορτέγα, υπέκυψε στα τραύματά του, τέσσερις ημέρες αφότου τραυματίστηκε από σφαίρες αγνώστων στο νότιο τμήμα της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

«Με βαθιά θλίψη ενημερώνουμε την ένωση συντακτών, τους συναδέλφους, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας του Μάρτιο Ορτέγα ότι υπέκυψε», ανέφερε μέσω Facebook η σύνταξη του ειδησεογραφικού ιστότοπου San José Total, για τον οποίο εργαζόταν ο εκλιπών.

Το βράδυ της Τρίτης, στην παραθαλάσσια πόλη Σαν Χοσέ, στην περιφέρεια Εσκουίντλα, 78 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Γουατεμάλας, δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα «τον πυροβόλησαν στο κεφάλι σε μικρή απόσταση από το σπίτι του», ανέφερε η Ένωση Δημοσιογράφων της Γουατεμάλας (ΕΔΓ) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΕΔΓ και η επιτροπή της για την ελευθερία του Τύπου ζητούν «η εισαγγελία να ερευνήσει σε βάθος τα κίνητρα της επίθεσης εναντίον του Μάριο Ορτέγα» ώστε να αποκαλυφθεί εάν επρόκειτο για «αντίποινα για τη δουλειά του» ή εάν «σχετιζόταν με εκβίαση».

Το 2019, 4.645 άνθρωποι βρήκαν βίαιο θάνατο στη Γουατεμάλα· σχεδόν τα μισά από τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν από μαφιόζικες οργανώσεις, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Σύμφωνα με την ΕΔΓ, οι δημοσιογράφοι οι οποίοι εργάζονται σε απομακρυσμένες πόλεις είναι πιο ευάλωτοι εξαιτίας της απουσίας του κράτους.

Share this

Αφήστε μια απάντηση