Σε κλοιό Covid η Θεσσαλονίκη – Ουρές για rapid τεστ στη Λάρισα (video)

Σε κλοιό Covid η Θεσσαλονίκη – Ουρές για rapid τεστ στη Λάρισα (video)

Εφιαλτικό είναι το τοπίο στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η διασπορά του κορονοϊού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στο «κόκκινο», πολλά χειρουργεία μετατρέπονται σε ΜΕΘ, ενώ στη μάχη ρίχνονται και ιδιωτικές κλινικές.

Ένας 70χρονος ασθενής, ο κ. Βασίλης, άνοιξε τα μάτια του στη ΜΕΘ Covid του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά την καταστολή. Για 6 ημέρες ήταν διασωληνωμένος εξαιτίας επιπλοκών του κορονοϊού. Το πρώτο πράγμα που ήθελε ήταν να στείλει την αγάπη του στην οικογένειά του.

Στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου νοσηλεύονται συνολικά 10 ασθενείς. Δύο είναι γυναίκες ηλικίας 42 ετών. Η κάμερα της ΕΡΤ3 κατέγραψε την πραγματική μάχη που δίνει νοσηλευτές και γιατροί της μονάδας φορώντας τις προστατευτικές στολές, τριπλά γάντια, μάσκες και ασπίδες προσώπου.

«Είμαστε σε πόλεμο, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, όσο και να είναι προετοιμασμένο το ΕΣΥ» τόνισε η διευθύντρια ΜΕΘ του Ιπποκράτειου, Ελένη Μουλούδη.

Οι συνθήκες είναι ανάλογες σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που ασφυκτιούν από τις συνεχείς εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

«Υπάρχει εξουθένωση, κόπωση, αγωνία και φόβος» δήλωσε η Ελένη Παντελίδου, διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ιπποκράτειου.

Ελπίδα δίνουν στους ειδικούς τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν μία σχετική σταθεροποίηση.

Προς το παρόν οι κλίνες ΜΕΘ Covid σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη και Καβάλα είναι 161. Από αυτές 150 είναι γεμάτες και μόνο 11 κενές.

«Πεθαίνει κόσμος.Τηρείστε τα μέτρα. Έχουμε γεμίσει!» τόνισε ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξένος.

Για επίταξη όπου και όταν χρειαστεί έκανε λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σημαντική διασπορά του κορονοϊού καταγράφεται και στους κόλπους του ΟΑΣΘ, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί 40 κρούσματα. Σε καραντίνα έχουν τεθεί περίπου 350 εργαζόμενοι.

Στη Λάρισα, ουρές σχηματίστηκαν από πολίτες για να υποβληθούν σε rapid τεστ. Οι πολίτες έδιναν τα στοιχεία τους και μέσω τηλεφώνου λίγη ώρα μετά ενημερώνονταν για τα αποτελέσματα. Τα δύο νοσοκομεία της πόλης δέχονται μεγάλη πίεση από τα αυξανόμενα κρούσματα της Covid-19.

«Για ήπια περιστατικά πρέπει να ανοίξουμε και την δομή της αρωγής, ούτως ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, να προστεθούν άλλα 10 κρεβάτια και να μην τα στερούμε από τη νοσηλεία των ανθρώπων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Στις φυλακές Διαβατών καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος κρατουμένου από κορονοϊό. Έχουν γίνει 250 τεστ σε κρατούμενους και έχουν βγει θετικά 108 δείγματα.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Φρόσω Βαρβάρα, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

www.ert.gr

Τίνα Σιδέρη
image}

Αφήστε μια απάντηση