Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου – Επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για πρόληψη επεισοδίων

Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου – Επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για πρόληψη επεισοδίων

Σφραγίστηκαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, όπου νωρίτερα η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές ατόμων που βρίσκονταν στον προαύλιο του ιστορικού κτιρίου. «Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, ζούμε την πιο δύσκολη στιγμή μετά τον πόλεμο»,  είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και επανέλαβε ότι δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο.

Oι δυνάμεις της αστυνομίας έκοψαν τα λουκέτα στην πύλη της οδού Στουρνάρη και περικύκλωσαν τους περίπου 30 αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν από το βράδυ της Πέμπτης στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Οι αντιεξουσιαστές είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πύλη, φωνάζοντας συνθήματα. Οι αστυνομικοί τους πέρασαν χειροπέδες και τους οδήγησαν από την πλευρά της Τοσίτσα, στις κλούβες της αστυνομίας. Παράλληλη επιχείρηση γινόταν και στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου όπου ομάδα νεαρών είχε προχωρήσει σε κατάληψη της πρυτανείας πριν από μερικές μέρες.
Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Συνολικά προσήχθησαν 93 άτομα και ακόμη τρία, που είχαν επιχειρήσει να δώσουν τρόφιμα στους νεαρούς που βρίσκονταν στον χώρο του πολυτεχνείου.

Η ΕΛ.ΑΣ, προχωράει σε ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν συγκεντρώσεις αλλά και πορείες για τον εορτασμό της 17Νοέμβρη. Χιλιάδες αστυνομικοί θα περιφρουρούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και πολλά σημεία από το Πολυτεχνείο μέχρι την Αμερικανική Πρεσβεία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δήλωσή του επανέλαβε πως οι εορτασμοί και η πορεία για το Πολυτεχνείο δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος λόγω του κορονοϊού.

Ο κ. Χρυσοχοίδης ανέφερε χαρακτηριστικά «»Απαγορεύεται φέτος η πορεία, η αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού. Απευθύνω έκκληση σε όλους: κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες. Δεν απειλούνται δικαιώματα, δεν υπάρχουν σχέδια κατά της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας. Ζητάμε αλληλεγγύη, ευθύνη, νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο, προστασία για τον διπλανό. Να ζήσουμε φέτος για να γιορτάσουμε του χρόνου».

Η απαγόρευση διεξαγωγής συγκεντρώσεων και πορειών, αλλά και οι επιχειρήσεις εκκένωσης του Πολυτεχνείου και της Πρυτανείας στου Ζωγράφου πυροδότησε πολιτική κόντρα.

«Όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν και να κάνουν συμβολικές δραστηριότητες. Πρέπει να αποφευχθεί κάθε ένταση εκείνη την ημέρα», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Βίτσας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Είναι αυτονόητο, ότι το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να εορταστεί φέτος. Φυσικά εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε μια διαδικασία που θα περιλαμβάνει κόσμο, τον ένα δίπλα στον άλλο», επεσήμανε ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Την ώρα που καθημερινά αποκαλύπτονται οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες, για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση επιμένει στο παραλήρημα για το Πολυτεχνείο, ως αντιπερισπασμό» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι «ταξί» αλλά θεσμός για να επιβάλλει τη δημόσια τάξη» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

«Η εικόνα με τις δυνάμεις καταστολής μέσα στο Πολυτεχνείο μας φέρνει στο μυαλό εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ 25
Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κ.Ο και γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε τηλεφωνική επικοινωνία τον ενημέρωσε για τα μέτρα που θα ισχύσουν την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου, με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 να του επισημαίνει, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ότι η παρεμπόδιση μετακίνησης των βουλευτών συνιστά συνταγματική εκτροπή.

Πάντως κατά τις καταθέσεις στεφάνων θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ώστε να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοιό.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Ζώης Κακκαβάς

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση