Γάλα βρώμης: Όσα πρέπει να ξέρετε

Share this

Είναι όντως υγιεινό; Ποια είναι τα οφέλη που έχει και τι πρέπει να προσέχουμε;

Όσο οι φυτικές εναλλακτικές του γάλακτος γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, το γάλα βρώμης έχει γίνει μία από τις πιο πολυζήτητες επιλογές. Έχει γλυκιά γεύση, είναι κρεμώδες και – πάνω από όλα – καλό για το περιβάλλον. Είναι όμως στα αλήθεια τόσο καλό και υγιεινό; Ας δούμε τα πράγματα κάπως πιο αναλυτικά.

Πώς φτιάχνεται;

Πρώτα, η βρώμη συνθλίβεται, για να αποφλοιωθεί. Έπειτα, ανακατεύεται με ζεστό νερό για να φτιαχτεί μια πάστα, και συνθλίβεται ξανά μέχρι να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα. Τοποθετούνται ένζυμα και το ζεσταίνουν για να φτιαχτεί η βάση. Έπειτα, ρίχνονται στο υγρό βιταμίνες και μέταλλα, και παστεριώνεται για να αντέχει περισσότερο στα ράφια.

Η διατροφική αξία του γάλακτος βρώμης αλλάζει ανάλογα με την μάρκα και το πώς είναι επεξεργασμένο. Για παράδειγμα, μερικές μάρκες ενισχύουν το γάλα και με βιταμίνη D, ενώ κάποιες άλλες δεν το κάνουν.

Σε γενικές γραμμές, ένα ποτήρι γάλα βρώμης έχει μέχρι 60 θερμίδες, περίπου 3 γρ. λιπαρά, σχεδόν 7 γρ. υδατάνθρακες (εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είναι σάκχαρα), και περίπου 1 γρ. πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Ακόμα κιαιαν η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι κάπως υψηλή, τα σάκχαρα του αγελαδινού γάλακτος είναι πιο απλά, συνεπώς και λιγότερο υγιεινά.

Πόσο υγιεινό είναι στην πραγματικότητα;

Δεν πρόκειται ποτέ το γάλα βρώμης να μας δώσει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το να φάμε ένα μπολ βρώμης, λόγω της επεξεργασίας που δέχεται. Η βρώμη είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών, για παράδειγμα, ενώ το γάλα της περιέχει πολύ μικρές ποσότητες. Παρ’ όλα αυτά, αν βρείτε μία μάρκα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, μπορεί να είναι ένα σχετικά υγιεινό φυτικό γάλα. Επιπλέον, το γάλα βρώμης περιέχει σχετικά καλές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό και πρέπει να τις λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Από κάθε άλλη περίπτωση, όμως, το γάλα βρώμης δεν είναι πιο θρεπτικό από το γάλα σόγιας ή και το γάλα αμυγδάλου. Είναι όμως πολύ πιο εύκολο για το στομάχι μας, όπως και ιδανικό για ανθρώπους με περιορισμούς στη διατροφή τους. Καθώς δεν περιέχει πρακτικά τίποτα εκτός από βρώμη και νερό, είναι βίγκαν, χωρίς λακτόζη, χωρίς σόγια και ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, αλλά θα ήταν καλό να διαβάσετε τις ετικέτες, καθώς αρκετά εργοστάσια που το παράγουν, παράγουν και προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει το γάλα βρώμης είναι πως είναι πολύ καλό για το περιβάλλον σε σχέση όχι μόνο με το αγελαδινό, αλλά και με άλλα φυτικά γάλατα. Δεν είναι όμως, ξαναλέμε, πιο θρεπτικό, και χρειάζεται προσοχή στο πόσο καταναλώνουμε, καθώς είναι πολύ εύκολο να το παρακάνουμε και να πάρουμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε.

πηγή: iatronet.gr
Share this

Αφήστε μια απάντηση