Σωτήρης Τσιόδρας: Κεφαλή ενόψει… πυροβολείτε!

Share this
  • Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΛΥΒΑΣ

Αναμφισβήτητα η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού εξαρτάται από την συμπεριφορά των πολιτών και την τήρηση των μέτρων για την αποφυγή της μόλυνσης. Ακολουθούν η επάρκεια του ΕΣΥ, τα κρεβάτια και οι εντατικές. Όσο λιγότεροι προσβληθούν, τόσο μικρότερες θα είναι αυτές οι ανάγκες.

Με αυτό το δεδομένο η ενημέρωση μέσω της οποίας πείθονται ή όχι οι πολίτες, να τηρούν τα μέτρα αποφυγής της μόλυνσης, είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η διαφορά σε αυτόν τον τομέα μεταξύ της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η πανδημία κατά το πρώτο κύμα στο οποίο σχεδόν αριστεύσαμε και στο δεύτερο, ακούει στο όνομα Σωτήρης Τσιόδρας και είναι σημαντική και μεγάλη.

Δεν υποτιμώ κανέναν από όσους προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες σε αυτό το δεύτερο κύμα και αντίθετα οφείλω έναν καλό λόγο για τον Νίκο Χαρδαλιά που ώρες-ώρες φτάνω στο σημείο να τον συμπονάω, που είναι παντού, όπου υπάρχει πρόβλημα εκεί που το ιικό φορτίο είναι βαρύ και όχι μόνο για τον κορονοϊό, αλλά εν μέσω της πανδημίας πήγε και στην πατρίδα μου τη Σάμο για τον σεισμό.

Όποιος δεν ξέρει ή δεν μπορεί να καταλάβει πόσο ψυχοφθόρο και επώδυνο είναι – πέρα από την σωματική κόπωση – να ζεις τόσους μήνες παλεύοντας να αντιμετωπίσεις έναν άγνωστο εχθρό που δεν ξέρεις πως θα συμπεριφερθεί, μια ασύμμετρη απειλή, με την αγωνία πόσα κρούσματα θα ακούσεις, πόσους θανάτους αν θα αυξηθούν και πόσο την επόμενη μέρα, δεν μπορεί να εκτιμήσει.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, όμως που λείπει πάρα πολύ για την ενημέρωση των πολιτών είναι άλλη κατηγορία. Επιστήμονας μεγάλου κύρους, αλλά και κάτι παραπάνω από αυτό: Άνθρωπος. Άνθρωπος με αξιοπρέπεια η οποία τον εμπόδισε σε όλη του την καριέρα να προσφύγει σε συναλλαγές για την εξέλιξή του που δεν συμβάδιζαν με τις αρχές του και αυτό εξακολουθεί να κάνει, γι’ αυτό έχει πάρει πολύ λιγότερα από όσα άξιζε. Αυτός είναι ο λόγος που απέχει από την ενημέρωση σε αυτό το δεύτερο και εντονότερο κύμα της πανδημίας.

Είναι προφανές ότι ο τρόπος του, η ικανότητά του να επικοινωνεί με τον κόσμο και η αγάπη του κόσμου στο πρόσωπό του, προκάλεσε φθόνο, χαρακτηριστικό της ράτσας μας, αλλά και διέψευσε τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη.

Από το πρώτο κύμα άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες πιστολιές εναντίον του, από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα είχα γράψει και από αυτό το βήμα, αλλά δεν ανακάλυπτα την Αμερική. Ήταν φανερή η πολεμική εναντίον του.

Αυτά τον έκαναν να αφοσιωθεί μόνο στην επιστημονική του συμβολή, σκεπτόμενος, προφανώς, ότι καλό είναι να αποφεύγονται παρόμοιες αντιδράσεις ενός κόμματος που δεν είναι απλό κόμμα, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση, αντιλαμβανόμενος, μάλλον περισσότερο από το ίδιο, τον θεσμικό του ρόλο και την αξία του.

Οι εξελίξεις κατά το δεύτερο κύμα τον δικαίωσαν. Μέχρι και ανακοίνωση εναντίον του εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν ήταν στην ενημέρωση με την επιτυχία που το έκανε στο πρώτο κύμα, μπορεί να είχαν ζητήσει και την καθαίρεσή του.

Όταν μάλιστα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αφήνουν την εκπροσώπησή τους στον Παύλο Πολάκη που τον κατηγόρησε για… μπουρδολογίες ! σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

Αυτά είναι συμπτώματα και πρακτικές που έχουν στοιχίσει πολύ στη χώρα και στο λαό. Ό,τι ξεχωρίζει να το σκοτώνουμε.
Δεν τολμώ να διανοηθώ ότι μπορεί σε οποιαδήποτε περίπτωση να ζητήσω κάτι από τον Σωτήρη Τσιόδρα. Αυτό που μπορώ να πω, όμως, είναι ότι λείπει. Λείπει δικαιολογημένα, αλλά η απουσία του κοστίζει πολύ.

Share this

Αφήστε μια απάντηση