Νίκη της Uber έναντι των οδηγών σε δημοψήφισμα της Καλιφόρνια

Σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, οι πολίτες της Καλιφόρνια ενέκριναν πρόταση σύμφωνα με την οποία οι οδηγοί της Uber και άλλων ανάλογων υπηρεσιών δεν θα θεωρούνται πλέον υπάλληλοι αλλά ανεξάρτητοι εργολάβοι –μια νίκη των εταιρειών του Διαδικτύου έναντι των εργατικών συνδικάτων.

Το νέο μέτρο, γνωστό ως Πρόταση 22, ανατρέπει εργασιακό νόμο του 2019, σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι του λεγόμενου gig-economy (οικονομία της «αρπαχτής», σε ελεύθερη απόδοση) θεωρούνται υπάλληλοι και πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους μισθωτούς υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει το BBC, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενίσχυσε τη μετοχή της Uber κατά 15% το πρωί της Τετάρτης, ενώ η Lyft, μια άλλη εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών, είδε τη μετοχή της να αυξάνει την αξία της κατά 13%.

Και οι δύο εταιρείες είχαν απειλήσει είτε να αποσυρθούν από την πολιτεία της Καλιφόρνια, είτε να περιορίσουν δραστικά τον αριθμό οδηγών, αν δεν περνούσε η Πρόταση 22.

Η Uber, η Lyft και εταιρείες παράδοσης εμπορευμάτων, όπως η DoorDash και η Instacar, πίεσαν για την ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος με καμπάνια ύψους 205 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ στην πολιτεία. Διαφημίσεις υπέρ της Πρότασης 22 προβλήθηκαν στην τηλεόραση καθώς και στις εφαρμογές κλήσης οχήματος.

Τα εργατικά συνδικάτα, από την άλλη, κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου 20 εκατ. δολάρια για την εκστρατεία τους.

Όπως υποστήριξαν, οι οδηγοί της Uber απολάμβαναν μέχρι σήμερα οφέλη όπως

  • Κατώτατο μισθό
  • Αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία
  • Άδειες και αναρρωτικές άδειες μετ΄αποδοχών
  • Ασφάλιση υγείας
  • Επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης.

«Σήμερα, οι ψηφοφόροι της Καλοφόρνια συμφώνησαν ότι, αντί να καταργήσουμε την ανεξάρτητη εργασία, θα πρέπει να την κάνουμε καλύτερη».

Η τελική πρόταση που υπερψηφίστηκε ήταν πάντως προϊόν συμβιβασμού. Εξασφαλίζει ελάχιστες αποδοχές ίσες με το 120% του κατώτατου μισθού και εγγυάται ασφάλεια υγείας και ατυχήματος για τους οδηγούς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση