Μαραβέγιας στον Realfm 97,8: Λίγα πράγματα θα αλλάξουν για την Ελλάδα με την εκλογή Μπάιντεν

Share this

Για τις αμερικανικές εκλογές και τι σημαίνει το αποτέλεσμα για την Ελλάδα μίλησε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας.

Αναφορικά με το πώς γίνεται ο Τραμ να διατηρεί και να αυξάνει τις δυνάμεις του εντός κάποιων “εκλογικών ακροατηρίων” όπου αναμενόταν να υποστεί καταστροφή, όπως είναι οι γυναίκες, οι Ισπανόφωνοι και οι μαύροι, ο καθηγητής επεσήμανε: “Στην περίπτωση των συγκεκριμένων αμερικανικών εκλογών έχουμε τον θρίαμβο της οικονομίας. Νομίζω ότι ο Τραμπ μίλησε κατευθείαν σ’ αυτό που λέμε αμερικανικές αξίες. Δηλαδή, ότι ο καθένας εργάζεται και αμείβεται και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μοιράζεται την αμοιβή του με τους αναξιοπαθούντες. Αυτό ήταν το μεγάλο σλόγκαν νομίζω που κέρδισε μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών που μπορεί να είναι ακόμη και Αφροαμερικανοί, και Ισπανόφωνοι, και λευκοί. Η άλλη πλευρά είναι ότι πολύ μεγάλο μέρος εργαζομένων και μικρών επιχειρήσεων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων που φοβούνται την παγκοσμιοποίηση, ‘έχουν μεγάλο πρόβλημα με τον διεθνή ανταγωνισμό, ψηφίζουν τον Τραμπ για να είναι ήσυχοι ότι ο προστατευτισμός που έχει εξαγγείλει και που σε μεγάλο βαθμό έχει εφαρμόσει θα τους προστατεύσει από αυτήν τη λαίλαπα που επέρχεται κατά την άποψή τους. Αυτοί φαίνεται πως αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε είναι λευκοί, είτε είναι Ισπανόφωνοι ακόμη και Αφροαμερικανοί. Αυτό νομίζω ότι είναι το κλειδί της κατανόησης του γεγονότος ότι ο Τραμπ διατηρεί τις δυνάμεις του, ανεξαρτήτως εάν θα εκλεγεί ή όχι γιατί δεν αποκλείεται να εκλεγεί, δεν νομίζω, πολύ δύσκολο, αλλά πάντως διατηρεί δυνάμεις που δεν περίμενε κανείς να διατηρήσει όταν έχει κάνει τόσα ολισθήματα: αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική, κατηγορίες μάλιστα και ενδείξεις σοβαρές ότι έχει βοηθηθεί από ξένες δυνάμεις στην εκλογή του, πολύ μεγάλα ζητήματα, ζητήματα θεσμών, ζητήματα συμπεριφοράς απέναντι στο γυναικείο φύλο, βίαιη καταστολή διαδηλώσεων εξαιτίας της επίθεσης της αστυνομίας. Όλα αυτά φαίνεται πως δεν μετράνε. Κατάφερε να μεταστρέψει το πρόβλημα του κορονοϊού υπέρ του. Διότι στην πραγματικότητα νόσησε δεν νόσησε, δεν είναι βέβαιο αυτό, αλλά για να αποδείξει ότι αυτή η νόσος δεν είναι και κάτι φοβερό αφού νόσησε και μέσα σε τρεις μέρες έγινε καλά. Αυτό είναι το μεγάλο του επιχείρημα. Μην φοβάστε τον κορονοϊό μεγάλη σημασία έχει να έχετε τις δουλειές . Αυτό νομίζω μέτρησε στην ψήφο των Αμερικανών” υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για το αν θα αλλάξει κάτι για την Ελλάδα και την περιοχή αν εκλεγεί ο Μπάιντεν, είπε: “Για να είμαι ειλικρινής νομίζω πολύ λίγα πράγματα θα αλλάξουν, όσον αφορά το στυλ, τον λόγο που θα εκπέμπεται αλλά επί της ουσίας φοβάμαι και νομίζω πως έχω δίκιο ότι δεν αλλάξουν πολλά πράγματα”.

Share this

Αφήστε μια απάντηση