Bitcoin: Μυστήριο καλύπτει συναλλαγή ύψους 1 δισ. δολαρίων

Ένα από τα μεγαλύτερα πορτοφόλια του κόσμου μόλις άδειασε, κανένας όμως δεν γνωρίζει ποιος είναι ο κάτοχος και ποιος ο παραλήπτης του ιλιγγιώδους ποσού.

Κρυπτονομίσματα Βitcoin αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μεταφέρθηκαν από λογαριασμό που συνδέεται με τον διαβόητο δικτυακό τόπο Silk Road, αναφέρουν εταιρείες που παρακολουθούν την αγορά κρυπτονομισμάτων.

To Silk Road, μέρος του λεγόμενου Σκοτεινού Ιστού, επέτρεπε την πώληση ναρκωτικών, όπλων, κλεμμένων πιστωτικών καρτών και άλλων παράνομων προϊόντων. Έκλεισε οριστικά έπειτα από παρέμβαση των αμερικανικών αρχών το 2013.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το μεγάλο ποσό συνδέεται με το Silk Road, κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο κάτοχος του ψηφιακού πορτοφολιού, το οποίο περιείχε συνολικά 69.370 Bitcoin.

Θεωρίες

Τα χρήματα μπορεί να κατέληξαν σε άλλο λογαριασμό του ίδιου κατόχου, στα χέρια άγνωστων χάκερ, ή ακόμα και στα χέρια των αμερικανικών διωκτικών αρχών, εκτιμούν ειδικοί των κρυπτονομισμάτων. Το 2013, η αμερικανική κυβέρνηση έβγαλε σε πλειστηριασμό τα Bitcoin που είχαν κατασχεθεί από διαφορετικό λογαριασμό του Silk Road.

Το τελευταίο διάστημα η αξία του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2018, ξεπερνώντας την Παρασκευή το ποσό των 13.000 δολαρίων ανά Bitcoin.

Η πρώτη από τις δύο εταιρείες που αποκάλυψαν τη συναλλαγή προτείνει τη θεωρία ότι το ψηφιακό πορτοφόλι δέχτηκε επίθεση από χάκερ. «Η μεταφορά αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του πορτοφολιού μεταφέρει ποσά σε νέες διευθύνσεις προκειμένου να εμποδίσει τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στο αρχείο wallet.dat» ανέφερε η εταιρεία Ciphertrace.

«Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι χάκερ έχουν ήδη σπάσει το αρχείο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Elliptic εκτιμά ότι το ποσό μεταφέρθηκε είτε από πωλητές που δραστηριοποιούνταν παράνομα στο Silk Road είτε από τον ίδιο τον ιδρυτή του Silk Road, Ρος Ούλμπριχτ, ο οποίος εκτίει ποινή δις ισόβια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χάκινγκ και συμμετοχή σε συνωμοσία για τη διακίνηση ναρκωτικών.

«Η μεταφορά των Bitcoin […] ίσως πραγματοποιήθηκε από τον Ούλμπιχτ ή κάποιον πωλητή του Silk Road» ανέφερε σε εταιρική ανακοίνωση ο Δρ Τομ Ρόμπινσον, συνιδρυτής της Elliptic.

«Δείχνει πάντως απίθανο να κατάφερε ο Ούλμπριχτ να πραγματοποιήσει συναλλαγή σε Bitcoin από τη φυλακή» πρόσθεσε.

Από το 2015 μέχρι σήμερα, καμία άλλη συναλλαγή δεν είχε πραγματοποιηθεί από τον επίμαχο λογαριασμό.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο BitInfoCharts, το άδειο πλέον πορτοφόλι ήταν μέχρι σήμερα το τέταρτο μεγαλύτερο του κόσμου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση