Εμβολιασμοί Παιδιών και Εφήβων: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον

Share this

«Εμβολιασμοί Παιδιών και Εφήβων: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» είναι το θέμα της τρίτης διαδικτυακής εκδήλωσης του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στις 19:00, με εισηγήτρια την κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ.

Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας συνέβαλε καθοριστικά στην παραγωγή νέων εμβολίων για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, με εξαιρετικά σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου.

Ενδεικτικά, μέχρι και την εφηβική ηλικία χορηγούνται 17 εμβόλια για λοιμώδη νοσήματα, με διαφορετικά δοσολογικά σχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια, εκτός από την άμεση προστασία, προσφέρουν και έμμεση προστασία στα μη εμβολιασμένα άτομα της κοινότητας (συλλογική ανοσία).Επιπλέον τα οφέλη από τα εμβόλια επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως η μείωση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά και η πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου (εμβόλιο ηπατίτιδας Β και ιών ανθρωπίνων θηλωμάτων).

Όμως, ενώ τα εμβόλια αποδεδειγμένα αποτελούν παρέμβαση που ωφελεί τα άτομα όλων των ηλικιών, διαπιστώνεται συνεχώς αυξανόμενη αμφισβήτηση που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τη Δημόσια Υγεία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια είναι «θύματα» της επιτυχίας τους και αποτελεί ευθύνη όλης της κοινωνίας να τα διαφυλάξει.

Σήμερα, το θέμα των εμβολιασμών, αναδύεται πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αγώνα ταχύτητας για τη δημιουργία του πολύ-αναμενόμενου εμβολίου έναντι του SARSCoV-2 ο οποίος έχει ανατρέψει όλες τις πτυχές του σύγχρονου τρόπου ζωής διεθνώς.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του συνδέσμου http://bit.ly/EmvoliasmoiPaidionIPH11112020  και της σελίδας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG, στο Facebook.

Share this

Αφήστε μια απάντηση