LG G2: Φέρνοντας την LG στο προσκήνιο [Throwback]

Σήμερα θα μιλήσουμε για το LG G2, μία συσκευή που κατάφερε να φέρει την LG στο προσκήνιο και να κάνει τη Samsung να νιώσει πραγματικό ανταγωνισμό. Πίσω στο 2013 όπου ήδη το τοπίο των Android smartphone είχε λίγο ξεκαθαρίσει και η Samsung έμοιαζε να είναι το απόλυτο αφεντικό, ένας μεγάλος τσαμπουκάς ήρθε από τη LG, μία μεγάλη μεν κατασκευάστρια εταιρεία που όμως δεν είχε κλέψει ποτέ τις εντυπώσεις.

Κυκλοφορία

Όπως είπαμε, το έτος είναι 2013. Η Samsung έχει ήδη κερδίσει αρκετά τις καρδιές των καταναλωτών, με το S4 να θεωρείται η κορυφαία επιλογή της κατηγορίας του. Παράλληλα, η HTC είχε κερδίσει τα βλέμματα κυρίως των κριτικών με το HTC One, μία unibody συσκευή αλουμινίου που πρόσφερε μία μοναδική αίσθηση στο χέρι, όμως αφαιρούσε από τους χρήστες την επιλογή να μπορούν να αλλάζουν τις μπαταρίες τους, κάτι που ήταν τραγικό λάθος για την εποχή. Επίσης, η LG είχε ναι μεν από τα κορυφαία design της κατηγορίας, όμως ήταν η πιο αδύναμη ναυαρχίδα.

Τον Αύγουστο του έτους η LG ανακοίνωσε τη δική της πρόταση στη flagship κατηγορία με το LG G2. Η συσκευή ήταν μία εντελώς διαφορετική πρόταση από ότι μας είχε συνηθίσει η εταιρεία, όχι απαραίτητα για καλό. Αρχικά δεν είχαμε αφαιρούμενη μπαταρία, αλλά το καπάκι ήταν πλαστικό, με υφές carbon όμως που του έδιναν μία πιο premium αίσθηση. Σε αυτό βοήθησε και το glossy χρώμα, κάτι που η εταιρεία έκλεψε από τις προτάσεις της Samsung. Όμως, η εντυπωσιακή του οθόνη σε έκανε να το εκτιμήσεις όσο κανένα άλλο Android smartphone, ακόμα και αν μιλάμε για LCD.

Επιδόσεις από άλλον πλανήτη

Το LG G2 ήρθε φορτσάτο στην αγορά, καθώς ήταν εξοπλισμένο με τον νεότερο Snapdragon 800 επεξεργαστή, ότι καλύτερο υπήρχε εκείνη την εποχή. Παρά τη μεγάλη παραμετροποίηση που είδαμε στο LG UX, το LG G2 απλά πετούσε σε ότι και να του έβαζε κάποιος, από παιχνίδια μέχρι multitasking. Η μνήμη RAM του ήταν 2GB, όμως για εκείνη την εποχή ήταν αρκετή και όσο είχαν και οι ανταγωνιστές της LG, οπότε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Ένα ακόμα ξεχωριστό χαρακτηριστικό έναντι των άμεσων ανταγωνιστών ήταν η επιλογή για πλήκτρα εντός της οθόνης, κάτι που Samsung Και HTC δεν είχαν φέρει στις δικές τους συσκευές. Αυτό επέτρεπε μία πιο smooth εμπειρία, καθώς δε χρειαζόταν ο χρήστης να πιέσει κάτω από την οθόνη για οποιαδήποτε πλοήγηση στο menu. Επίσης, η LG είχε μεν δικές τις εφαρμογές, όπως το QuickMemo, QuickRemote και άλλα, αλλά ποτέ δεν έκανε τους χρήστες να νιώθουν ότι αυτά κολλάνε τη συσκευή τους, σε αντίθεση με το TouchWiz UI της Samsung.

Πραγματικά όποιος είχε G2 εκείνη την εποχή θα γνωρίζει πόσο απροβλημάτιστη ήταν η εμπειρία, κάτι που δε βλέπαμε συχνά σε συσκευές Android. Αν και κυκλοφόρησε με Android 4.2.2, η συσκευή έφτασε μέχρι και το Android 5.0.2 (Lollipop) χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Επίσης, με το KnockOn μπορούσαμε να ξεκλειδώσουμε και να ξεκλειδώσουμε τη συσκευή με διπλό πάτημα στην οθόνη, κάτι απολύτως βολικό σε συνδυασμό με τα πλήκτρα πίσω, για όταν δε θέλουμε να πάρουμε στα χέρια μας τη συσκευή.

Οθόνη και κάμερα

Αυτό που μπορεί να ξεχωρίσει ο κάθε χρήστης στο LG G2 είναι η χορταστική του οθόνη. Το μέγεθος των 5,2 ιντσών ήταν αρκετά μεγαλύτερο από τις αντίπαλες προτάσεις, πέραν του Note φυσικά, αλλά η μαγεία ήταν στα σωστά χρώματα και το υπέροχο calibration που φαίνεται να είχε κάνει η LG. Επίσης, επειδή δεν είχε φυσικά πλήκτρα, τα bezel στο πάνω και το κάτω μέρος ήταν αρκετά μικρά για την εποχή, ενώ στα πλαϊνά ήταν σχεδόν ανύπαρκτα.

Στο κομμάτι της κάμερας η LG κατάφερε να ανεβάσει το παιχνίδι και να ξεπεράσει τη Samsung, προσθέτοντας οπτικό σταθεροποιητή εικόνας. Ο αισθητήρας των 13MP με f/2.4 ήταν ικανός να ανταποκριθεί σε κάθε προσδοκία, κυρίως στις λήψεις με καλό φωτισμό. Ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας πρόσφερε μία μοναδική σταθερότητα στις λήψεις βίντεο, με τον Snapdragon 800 να δείχνει τη δύναμη του προσφέροντας εγγραφή FHD βίντεο HDR στα 60fps, ξεπερνώντας όλα τα υπόλοιπα flagship.

Επίσης, το UI της κάμερας ήταν τόσο γεμάτο με επιλογές, που σίγουρα ο χρήστης θα μπορούσε να τραβήξει την ιδανική φωτογραφία σχεδόν σε κάθε συνθήκη. Λέμε σχεδόν, καθώς αν και το OIS βοηθούσε αρκετά στις νυχτερινές λήψεις, το μικρό διάφραγμα του LG G2 δε μπορούσε να τα βάλει με το HTC One με f/2.0 με OIS, ενώ ο απόλυτος κυρίαρχος των νυχτερινών λήψεων παρέμενε το Lumia 920, μαζί με το πιο φρέσκο Lumia 925. Όμως, παρέμενε η κορυφαία επιλογή μεταξύ των Android κατασκευαστών σε δυνατότητες κάμερας.

LG G2 Back

Τα μπερδεμένα review

Αν και όλοι οι κριτικοί είχαν εκθειάσει τη δύναμη του LG G2, υπήρχαν ανάμεικτα μηνύματα που έστελναν. Αρχικά, αρκετοί κριτικοί μιλούσαν για “παράλογη” τοποθέτηση των πλήκτρων στο πίσω μέρος, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Όσοι είχαν τη συσκευή, ακόμα και εγώ που έχω μικρά δάχτυλα, μπορούν να σας πουν ότι μόλις μία μέρα χρήσης ήταν αρκετή για να συνηθίσει κάποιος τη νέα θέση. Μάλιστα, επειδή το δάχτυλο κάθεται φυσικά σε εκείνη τη θέση ήταν η πιο εύκολη συσκευή για κλείδωμα και ξεκλείδωμα.

Ένα άλλο αρνητικό ήταν το LG UX που χρησιμοποιούσε το LG G2 πάνω από το Android 4.2.2, καθώς αρκετοί είχαν συνηθίσει το άριστο LG Nexus 4 και φαινόταν περίεργο η εταιρεία να γυρίζει. Πολλοί μιλούσαν για ένα μπερδεμένο UI, που μπορούσε να μπερδέψει οποιονδήποτε χρήστη. Σε αυτό θα συμφωνήσω εν μέρη, καθώς το UI σαν εμπειρία δεν ήταν τόσο το πρόβλημα, όσο οι ρυθμίσεις που είχε η συσκευή, που ήταν ένα πραγματικό χάος. Επίσης, η LG χρησιμοποιούσε πολλά οπτικά εφέ για να εντυπωσιάσει τους χρήστες, σε μία εποχή που όλοι ήθελαν μόνο ταχύτητα.

Γενικά πάντως, τα review ήταν κυρίως θετικά, καθώς μιλάμε για την καλύτερη πρόταση στην αγορά των Android συσκευών εκείνη την εποχή. Αυτό έδειξαν και οι πωλήσεις, καθώς αν και τα έβαλε με μεγαθήρια, το LG G2 κατάφερε να πωλήσει 3 εκατομμύρια τεμάχια μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.

LG G2 vs LG G3

Η κληρονομιά

Το LG G2 δεν ήταν απλά μία όμορφη συσκευή, αλλά έδειξε πως πρέπει να είναι το Android. Γρήγορο, έξυπνο, προσβάσιμο σε όλους και πάνω από όλα με πολλές επιλογές. Η συσκευή κατάφερε να γίνει ένα ορόσημο για όλους τους κατασκευαστές, αλλά και για τις μελλοντικές συσκευές της LG. Βέβαια, αν και πέρασαν αρκετά χρόνια, καμία συσκευή της LG δε μπόρεσε να αγαπηθεί τόσο πολύ και αυτό είναι κάτι που μπορούν να σας πουν όσοι είχαν LG συσκευές.

Από την εντυπωσιακή του οθόνη στη μεταλλική λεπτομέρεια περιμετρικά, το LG G2 δε μπορούσε παρά να εντυπωσιάσει όποιον το έβλεπε. Ακόμα και το εφέ στην οθόνη κλειδώματος ήταν υπέροχο. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι αρκετοί χρήστες μου έφερναν για επισκευή χρόνια μετά το G2 τους επειδή δεν ήθελαν να το αποχωριστούν. Όλα έδειχναν πως υπάρχει λαμπρό μέλλον στην εταιρεία και έκανε τους χρήστες να περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη ναυαρχίδα, όμως αυτό είναι μία περίπτωση για την οποία θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο. Πάντως ένα είναι σίγουρο:

Το LG G2 έβαλε την LG στο προσκήνιο και έδειξε πόσο εντυπωσιακό και γρήγορο μπορεί να γίνει το Android.

LG G2: Φέρνοντας την LG στο προσκήνιο [Throwback]Techblog.gr

Κώστας Λεοντιάδης