Μείωση ενοικίου : Υποχρεωτικό το «κούρεμα» 40% για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Την υποχρεωτική μείωση του ενοικίου για επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία επανάφερε ο κοροναϊός.

Αν και το μέτρο είχε αντικατασταθεί από την προαιρετική μείωση των μισθωμάτων, η αυστηροποίηση πλέον των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας που οδηγεί σε περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και συμπιέζει οικονομικά τις επιχειρήσεις ώθησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επανεξετάσει το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο του υποχρεωτικού «κουρέματος» των ενοικίων εφαρμόστηκε έως και τον Σεπτέμβριο σε διάφορους κλάδους.

Από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο έχει ψηφιστεί ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί σε προαιρετική βάση, δηλαδή κατόπιν συμφωνίας εκμισθωτή και μισθωτή.

Η νέα απόφαση για μείωση ενοικίου

Ωστόσο, η εξάπλωση της πανδημίας και η αύξηση στα κρούσματα έφερε νέα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα εννέα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών 

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αναστολή ΦΠΑ και φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Επίσης, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση