Luca: Ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα απόβλητα

Luca: Ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα απόβλητα

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν (TU/e) στην Ολλανδία, αποκάλυψαν το Luca, ένα πρωτότυπο σπορ ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατασκευασμένο σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένα απόβλητα.

Το εξωτερικό του αυτοκινήτου είναι κατασκευασμένο από ίνες λιναριού και ανακυκλωμένο πλαστικό, μεγάλο μέρος του οποίου αλιεύθηκε από τον ωκεανό. Το αμάξωμα, το φινίρισμα, τα παράθυρα και το εσωτερικό είναι επίσης κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά, όπως μπουκάλια PET, πλαστικό ABS και οικιακά απορρίμματα. To ανακυκλωμένο ABS, είναι ένα σκληρό πλαστικό που χρησιμοποιείται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως παιχνίδια, τηλεοράσεις και είδη κουζίνας. Τα καθίσματα του αυτοκινήτου έχουν κατασκευαστεί από φλοιό καρύδας και τρίχες αλόγου τυλιγμένες σε ανακυκλωμένο PET.

Το κίτρινο χρώμα του δεν προέρχεται από μια κλασική βαφή αυτοκινήτου αλλά από ένα περιτύλιγμα που είναι επίσης κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο υλικό και μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να αφήσει υπολείμματα. Τα παράθυρα είναι επίσης κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο υλικό το οποίο τους δίνει μια φυσική σκοτεινή απόχρωση.

Το Luca εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες που βρίσκονται τοποθετημένοι στον πίσω άξονα. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι 90 χλμ./ώρα, ενώ η αυτονομία του αγγίζει τα 220 χλμ/ώρα. Το πανεπιστήμιο σημειώνει ότι αυτή η απόδοση μεταφράζεται σε περίπου 180 χλμ. ανά λίτρο βενζίνης. Το βάρος του αυτοκινήτου είναι μόλις 360 κιλά χωρίς τη μπαταρία η οποία ζυγίζει 60 κιλά.

«Με αυτό το αυτοκίνητο, θέλουμε να δείξουμε ότι τα απόβλητα αποτελούν πολύτιμα υλικά, ακόμη και για πολύπλοκες εφαρμογές όπως είναι η κατασκευή ενός αυτοκινήτου. Έτσι, η διάρκεια ζωής του μπορεί να επεκταθεί πολύ χρησιμοποιώντας το στο αυτοκίνητο. Εν τέλει δέκα αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής απ’ ότι 10 πλαστικά μπουκάλια», εξηγεί ο Matthijs van Wijk, μέλος της φοιτητικής ομάδας.

Στο έργο που διήρκεσε συνολικά 18 μήνες συμμετείχαν πολλές εταιρείες προμηθεύοντας τους φοιτητές με υλικά που χρειάστηκαν για την κατασκευή του.

Με αυτό το αυτοκίνητο, η ομάδα ελπίζει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την καταναλωτική τους συμπεριφορά και να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας.

 

ΠΗΓΗ: Thenextweb

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη