Προς 1.000 τα κρούσματα ίσως και σήμερα – Εισήγηση ειδικών για νέα μέτρα (video)

Προς 1.000 τα κρούσματα ίσως και σήμερα – Εισήγηση ειδικών για νέα μέτρα (video)

Εξαιρετικά κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς θα αποτυπώσουν την αποτελεσματικότητα των επιπλέον μέτρων που εφαρμόζονται στις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει αυξητική τάση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ μεγάλη ήταν η αύξηση του αριθμού των ασθενών που διασωληνώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε 95 από 84. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένας στους έξι ασθενείς που νοσηλεύονται θα χρειαστεί ΜΕΘ.

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον Real FM προχωρώντας μάλιστα στην εκτίμηση πως αυτό «είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του ανέφερε ότι είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε και πάνω από 1.000 κρούσματα ημερησίως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μια πολύ μεγάλη έξαρση το τελευταίο διάστημα, ενώ ανησυχία υπάρχει για τα Γιάννενα, τις Σέρρες, την Καστοριά.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» είπε ο κ. Τσακρής.

Σε 587 ανέρχονται τα θύματα από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν ακόμη πέντε θάνατοι, από τους οποίους οι τρεις ήταν κάτω των 60 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid, που αφορά στο διάστημα 15 έως 21 Οκτωβρίου, παρατηρείται σημαντική αύξηση στους μέσους όρους των ημερησίων κρουσμάτων και θανάτων με παράλληλη σταθεροποίηση στον ημερήσιο αριθμό διασωληνωμένων.

Την ίδια ώρα, την ανησυχία για τη διασπορά της νόσου σε νέες ηλικίες έρχονται να εντείνουν και τα ευρήματα από τα rapid test του ΕΟΔΥ στο Περιστέρι, όπου εντοπίστηκαν 31 κρούσματα κορονοϊού, με μέση ηλικία τα 35 έτη.

Στο επίκεντρο βρέθηκε όπως πάντα η Αττική με 260 κρούσματα από τα συνολικά 715 που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, και τρεις περιοχές της περιφέρειας, η Θεσσαλονίκη (84 κρούσματα), τα Ιωάννινα (52 κρούσματα) και οι Σέρρες (31 κρούσματα).

Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, με καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας 00.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 τα ξημερώματα. Ωστόσο, το βράδυ της Δευτέρας δεν έλειψαν τα μεμονωμένα περιστατικά αρνητών μάσκας που οδήγησαν σε πρόστιμα, προσαγωγές και συλλήψεις.

Συναγερμός έχει σημάνει σε δομή περίθαλψης παιδιών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 10 κρούσματα κορονοϊού.

Στις Σέρρες προβληματισμό προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα, καθώς η περιφερειακή ενότητα είναι η μόνη στη χώρα που πέρασε δύο επίπεδα σε 15 ημέρες, από το «πράσινο» στο «πορτοκαλί».

Πολλοί αποδίδουν την αύξηση στο γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες οι Σέρρες ήταν πόλος έλξης για διασκέδαση από «πορτοκαλί» και «κίτρινες» περιφερειακές ενότητες.

Ανησυχία επικρατεί στο γηροκομείο των Σερρών όπου τα κρούσματα σε ηλικιωμένους και εργαζόμενους έφτασαν τα 19.

Ένα βήμα πριν από το «κόκκινο» βρίσκονται τα Ιωάννινα. Μόνον χθες καταγράφηκαν 53 νέα κρούσματα.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο ert.gr, το μέτρο της μάσκας παντού είναι απαραίτητο για να πέσουν στα 450 τα κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού είπε ότι αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και δεν εφαρμοστούν σωστά, υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσουμε τα 2.000 με 2.500 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου.

Η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια Πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτήρια», μίλησε στην ΕΡΤ για τον κίνδυνο που φέρνει ο καθησυχασμός.

Μάσκα παντού στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εφαρμόζει τα νέα μέτρα και φορά μάσκα παντού. Ωστόσο κάποιοι αντιμετωπίζουν το μέτρο χαλαρά και είτε δε τη φορούν καθόλου ή τη χρησιμοποιούν λάθος. Στη Θεσσαλονίκη, στον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, οι ιερείς δεν φορούσαν μάσκα.

Στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ακόμα και όταν κυκλοφορούμε μόνοι μας. Στα καταστήματα εστίασης μπορούμε να τη βγάλουμε όταν καθίσουμε στο τραπέζι.

Ένας οδηγός, αν είναι μόνος του στο αυτοκίνητο, δεν χρειάζεται να φορά μάσκα. Αν έχει όμως συνεπιβάτες που δεν είναι συγγενείς πρώτου βαθμού, πρέπει να φορούν όλοι μάσκα.

Σχετικές ειδήσεις: 

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

Μπέττυ Σαβούρδου
image}

Αφήστε μια απάντηση