Δραματικοί τόνοι από τον Τσιόδρα: Δεν ελέγχεται η διασπορά αν δεν τηρηθούν πιστά τα μέτρα – Φορέστε μάσκες

Share this

Ωρα μηδέν για την πανδημία. Ωρα αποφάσεων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε γενικευμένη καραντίνα. Και ώρα ευθύνης για τους πολίτες.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η ξαφνική παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της πανδημίας. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ξαναβλέπαμε τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, όμως, με την κατάσταση να έχει φτάσει σε οριακό σημείο, η παρουσία του ήταν επιβεβλημένη.

Η κυβέρνηση αλλά και η αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων «επιστράτευσε» τον κ. Τσιόδρα σε μια προσπάθεια να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Κι ότι ο κίνδυνος να «εκραγεί» το ΕΣΥ, να υπάρξουν πολλοί θάνατοι, να διαχυθεί η πανδημία παντου και η εξέλιξη για τη χώρα μας να είναι δραματική.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αγαπητός στο ευρύ κοινό, μπήκε ξανά μπροστά από τις κάμερες προκειμένου να κινητοποιηθούν όσοι πολίτες δεν εφαρμόζουν τα μέτρα και όσοι δυσανασχετούν για τα σκληρά μέτρα. Βγήκε ξανά προκειμένου να εξηγηθεί ότι η Ελλάδα είναι ένα βήμα από το γενικό lockdown το οποίο θέλουν όλοι να αποφύγουν.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί η πανδημία, με βάση τα δεδομένα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, κατά την επέλαση του δεύτερου κύματος του ιού. Και ηταν αυτό το δραματικό μήνυμά του προκειμένου να πειστούν όλο και περισσότεροι ότι δεν είναι αστείο η μάχη κατά του κοροναϊού.

«Θέλω με ήρεμη συνείδηση να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας, εξακολουθούμε να παλεύουμε ως πολίτες με τα μέτρα που διευκολύνουν τη ζωή μας, που επιτρέπουν την κοινωνική ζωή χωρίς το απαγορευτικό, που έχει τεράστιες κοινωνικές συνέπειες» υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολα τα ήδη ισχύοντα μέτρα (δηλαδή οι μάσκες παντού), είπε επίσης.

Ανησυχητική πρόβλεψη

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για χειροτέρευση της κατάστασης, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ακόμη και μέχρι τον Ιανουάριο.

«Έχουμε μπροστά με έναν δύσκολο Δεκέμβριο, ίσως και Γενάρη. Ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές λοιμωξεις» συνέχισε. «Η αθώα και η ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να συσχετιστεί με την μετάδοση του ιού σε ευπαθείς ομάδες» τόνισε ωστόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ωρα συνείδησης

H πιο χαρακτηριστική φράση του Τσιόδρα ήταν «είναι η ώρα της συνείδησης», κάτι που ασφαλώς θέλησε να χτυπήσει το θυμικό των πολιτών, να κινητοποιήσει το συναίσθημά τους καθώς οι νεκροί αυξάνονται δραματικά και πλέον δεν μπορούν να υπάρχουν άλλα περιθώρια για χαλάρωση.

Αλλά πλέον η «ώρα της συνείδησης» δεν είναι απλά η ατομική ευθύνη, αλλά η ώρα της καρδιάς.

Για τη χρήση της μάσκας, ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» συνδυάζοντάς την με τις θυσίες των προγόνων μας. «Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό. Αν είχα βγει με έναν φίλο, δεν θα έβγαζα τη μάσκα για να του μιλήσω. Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι».

«Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα και δεν το λέω για να περηφανευτώ το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν οι πρόγονοί μας», είπε. 

«Προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό» δήλωσε. Ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο ίδιος έχει να πάει σε εστιατόριο από το Φεβρουάριο.

«Δυστυχώς παραβιάζονται οι ατομικές μας ελευθερίες με αυτά τα μέτρα, όμως αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι μοναδική επιλογή που έχουμε. Προσωπικά, έχω να πάω σε εστιατόριο από το Φεβρουάριο. Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορωνοϊό σε κανέναν» δήλωσε.

Τα Μέσα Μεταφοράς

Πάντως, άφησε και κάποιες αιχμές για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ λέγοντας μεν ότι το κράτος κάνει ό,τι μπορεί, αλλά οι επιστήμονες πιέζουν συνέχεια για την αποσυμφόρηση.

«Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ξέρω και το κατανοώ. Αλλά πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε στην παρούσα φάση κι όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, να φοράμε με σωστό τρόπο τη μάσκα».

«Πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Γιατί πρέπει να ξεδώσω στην παρούσα φάση, θέτοντας σε κίνδυνο, με αυτό τον τρόπο τον διπλανό μου;», διερωτήθηκε ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω για φόβο αλλά να σας μιλήσω για ελευθερία. Δεν είμαι δάσκαλος ούτε και καθηγητής, αλλά ένας μαθητής και μαθαίνω μαζί σας για τη πανδημία. Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα, κοιμάμαι μόνο τρεις ώρες κάθε βράδυ, ξενυχτάω μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να ετοιμάσω την αναφορά στον πρωθυπουργό», σημείωσε.

«Δεν το λέω για να περηφανευτώ το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν πριν 80 χρόνια οι πρόγονοί μας», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κλείνοντας και πάλι με αναφορά στην εθνική επέτειό της 28ης Οκτωβρίου.

Το εμβόλιο

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει ίσως και πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε. Σήμερα είχαμε συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, μας είπε για την ελπίδα του ρώσικου εμβολίου. Υπάρχει ελπίδα, δοκιμάζονται καινούρια φάρμακα».

Share this

Αφήστε μια απάντηση