Αυξάνονται γεωμετρικά τα κρούσματα στη Θεσσαλία τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Αυξάνονται γεωμετρικά τα κρούσματα στη Θεσσαλία τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παρατηρείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας την περίοδο 11-24 Οκτωβρίου 2020 συγκριτικά με την προηγούμενη υπό μελέτη περίοδο (14 Μαρτίου – 10 Οκτωβρίου 2020). Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στο Νομό της Λάρισας ενώ μικρότερη είναι στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων. Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, Π.Ε. Τρικάλων και Π.Ε. Καρδίτσας παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Αυτό προκύπτει από την Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό στη Θεσσαλία που συντάχθηκε σε συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συντονιστικού Κέντρου COVID-19 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο αριθμός αναπαραγωγής (R=reproductive number) του SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την 18η Οκτωβρίου εκτιμήθηκε πάνω από τη μονάδα και στατιστικά σημαντικός (1.98). Πρέπει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικία 0-29 ετών (44.95 %).

Ο κορονοϊός “αγαπά” τους άνδρες

Το πλήθος των κρουσμάτων από την 1η Αυγούστου έως τις 24 Οκτωβρίου ανέρχεται στα 1391, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα το 52.6% αυτών ήταν άντρες και το 47.4% γυναίκες. Η μέση ηλικία του συνόλου των κρουσμάτων ήταν τα 39.6 έτη, η διάμεσος τα 38 έτη, το νεότερο κρούσμα ήταν μικρότερο του ενός έτους και το μεγαλύτερο 96 ετών. Το πλήθος των κρουσμάτων από τις 11 έως τις 24 Οκτωβρίου (εβδομάδα 41, 42) ανέρχεται στα 373 και με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα το 51.6% αυτών ήταν άντρες και το 48.4% γυναίκες. Η μέση ηλικία του συνόλου των κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών ήταν τα 37.4 έτη, η διάμεσος τα 34 έτη, το νεότερο κρούσμα ήταν μικρότερο του ενός έτους και το μεγαλύτερο 85 ετών. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίστηκε στην ηλικιακή ομάδα “0-29”.

Μέτρα-Συστάσεις

  • η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική
  • Σε χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες κλπ) να τηρούνται αυστηρά τα όρια ατόμων ανά τραπέζι και η συνολική χωρητικότητα.
  • Στους διαδρόμους των χώρων εστίασης και όταν τα άτομα δεν τρώνε η πίνουν συνιστάται η χρήση μάσκας
  • Να αποφεύγονται χώροι όπου υπάρχει συνωστισμός ατόμων χωρίς την χρήση μάσκας
  • Άτομα που παρουσιάζουν έστω και ήπια συμπτωματολογία παραμένουν σπίτι φορώντας χειρουργική μάσκα και συμβουλεύονται τηλεφωνικά γιατρό.
  • Στενές επαφές κρουσμάτων παραμένουν αυστηρά σε καραντίνα για 14 ημέρες

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

www.ert.gr

Ελένη Μανώλη
image}

Αφήστε μια απάντηση