Έρευνα για κορονοϊό: Τα επίπεδα των αντισωμάτων πέφτουν πολύ γρήγορα

Έρευνα για κορονοϊό: Τα επίπεδα των αντισωμάτων πέφτουν πολύ γρήγορα

Τα επίπεδα των αντισωμάτων πέφτουν πολύ γρήγορα μετά τη μόλυνση από τον κορονοϊό, σύμφωνα έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Imperial College με συμμετοχή 350.000 ανθρώπων.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι στη στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν αντισώματα μειώθηκε κατά 26%.

Στον πρώτο γύρο των εξετάσεων, στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, είχαν αντισώματα 60 στους 1.000 συμμετέχοντες. Στο δεύτερο γύρο των εξετάσεων το Σεπτέμβριο είχαν αντισώματα μόνο 44 στους 1.000. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ανοσία μειώνεται και κάποιος μπορεί να μολυνθεί περισσότερες από μία φορές.

Η μείωση των αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών σε σύγκριση  με τις νεότερες ηλικίες και ήταν επίσης μεγαλύτερη στους ασυμπτωματικούς σε σύγκριση με όσους είχαν εμφανίσει έντονα συμπτώματα της covid 19.

Σχετικά υψηλός παρέμεινε ο αριθμός των υγειονομικών που εμφάνιζαν αντισώματα, γεγονός που ίσως οφείλεται στη συχνή τους έκθεση στον ιό.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με δεύτερη έρευνα του  Imperial College, όσοι αναρρώνουν covid-19 μπορεί να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα στην εγκεφαλική τους λειτουργία για μήνες. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, η έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων μπορεί να αντιστοιχεί σε γηρασμό του εγκεφάλου κατά 10 χρόνια.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

www.ert.gr

Αγγελική Παπαθανασίου