Τουρκική λίρα : Έσπασε το φράγμα των 8 λιρών ανά δολάριo

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, παρά γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα την περασμένη εβδομάδα, έναντι προσδοκιών για μεγάλη αύξησή τους.

Η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον νέας μεγάλης συναλλαγματικής κρίσης και βλέπει τη λίρα να βουλιάζει και τα συναλλαγματικά της αποθέματα να μειώνονται συνεχώς.

Το νόμισμα διέσχισε το κρίσιμο ορόσημο μετά την εκκίνηση των συναλλαγών στο τουρκικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα, σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία τους Ευρωπαίους αλλά και τις ΗΠΑ.

Απώλειες σημειώνει η τουρκική λίρα

Το δολάριο σημειώνει άνοδο 1,19% στις 8,0525 λίρες ανά δολάριο.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 25% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τα τέλη του 2019. Υπό πίεση βρίσκεται και το τουρκικό χρηματιστήριο με τον Bist 100 να χάνει 1,08%.

Το Bloomberg σημειώνει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο καθοδικό σερί από το 1999!

Είναι η πρώτη φορά που σπάει το φράγμα των 8 δολαρίων.

Το τουρκικό νόμισμα έχει δεχθεί πλήγμα από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και τη μείωση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων, τις διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο, αλλά και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Το Bloomberg σημειώνει πως η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη οικονομία τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματός της, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμά της.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση