Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Εμμένει στην εμπρηστική ρητορική η Τουρκία. Με ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία δεν κρύβεται η ενόχληση για την αυστηρή δήλωση της Ελλάδας, «βαφτίζει» τουρκική την περιοχή όπου εκτελεί «σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες» το Ορουτς Ρέις.

«Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα (25 Οκτωβρίου) μια αβάσιμη δήλωση που ισχυρίζεται ότι οι σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγει χώρα μας σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και χαρακτήρισαν αυτές τις δραστηριότητες ως “παράνομες”», αναφέρει στην ανακοίνωση του τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η περιοχή όπου το πλοίο Ορούτς Ρέις διεξάγει σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της χώρας μας, η οποία καθορίζεται βάσει του διεθνούς δικαίου και είναι εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Έθνη», αναφέρει.

Είχε προηγηθεί ηχηρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην παράνομη τουρκική navtex. και δήλωση από τον Νίκο Δένδια πως «Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό». «Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας. Την μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων, με τις οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, με έντιμες συμφωνίες που κάνουμε με όλους του γείτονές μας πλην της Τουρκίας που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε από το βήμα της Βουλής.

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση