Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας (live)

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας (live)

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται το βράδυ η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Αυτή την ώρα, στο βήμα της Βουλής βρίσκεται o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Προηγήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από τη διαδικασία.

Με σκληρή επιθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Αφού τον κατηγόρησε για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απουσίας του κ.Τσίπρα από την ομιλία του κ.Σταϊκούρα ο κ.Μητσοτάκης είπε ο κ.Τσίπρας «τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» και γιαυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική navtex την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

«Ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια. Υπήρχε ανάγκη για κινητοποιήση και περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Ήταν μια σπάνια συγκυρία που απαιτούσε πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη. Ήταν μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας. Όμως αυτές τις στιγμές επιλέξατε πιεσμένος από εσωκομαμτικά αδιέξοδα και απο την αμφισβήτηση επιτρέψατε να διχάσετε και να παραπλανήσετε. Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί» είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας.Ο κ.Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας. Σας τα θύμισε και ο κ.Λαφαζάνης» είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα : «Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολτιών το μέγεθος της υποκρισίας σας».

Τη στιγμή που η πανδημία είναι εδώ, τη στιγμή που βιώνουμε τη χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εσείς δεν έχετε άλλο νταλκά, από το πως θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πως θα παίρνουν τη πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών οι τράπεζες, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και μόνο που φέρνετε ένα νομοσχέδιο σαν αυτό, την ώρα της μέγιστης ανασφάλειας και αβεβαιότητας σας αξίζει η μομφή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη και δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες, χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα υποστηρίζοντας ότι δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την κάλεσε να λάβει σοβαρά υπόψη την πρόταση για τα 12 μίλια.

Νωρίτερα, διμέτωπη κριτική σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ άσκησε η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη και σε κανέναν Υπουργό του.

Όλοι βιώνουν την ανασφάλεια στην καθημερινότητά τους, γι’ αυτό και η δική μας μομφή είναι εναντίον της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη συνολικά. Ο κ. Τσίπρας απαλλάσσει από τις ευθύνες του τον κ. Μητσοτάκη, τον βγάζει από το κάδρο των ευθυνών και στρέφεται κατά μεμονωμένου υπουργού. Επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς ,σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Είστε βαθιά γελασμένοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αν νομίζετε ότι με μια βολική αντιπαράθεση σας θα καταφέρετε να θολώσετε τα νερά και να καλύψετε την βασική στρατηγική σας σύμπλευση. Αν νομίζετε ότι θα κουκουλώσετε τις ευθύνες σας για το έγκλημα εναντίον της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας που ο ένας σχεδίασε και ο άλλος ολοκλήρωσε με τον πτωχευτικό κώδικα, τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κριτική σε υψηλούς τόνους σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν επίσης, ο Γιάννης Βαρουφάκης, που ανακοίνωσε την αποχώρησή του κόμματος του από την διαδικασία, καθώς και ο Κυριάκος Βελόπουλος. 

Έλλειψη ευθύνης, καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αφού χαρακτήρισε «άστοχη και υποκριτική» την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά στις αγωνίες των πολιτών, προκειμένου να καλύψει τα εσωκομματικά του προβλήματα.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Τσίπρας έχει καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός των φόρων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της οριζόντιας κατάργησης της πρώτης κατοικίας, γι’ αυτό και η πρόταση δυσπιστίας έπρεπε κανονικά να στρέφεται κατά του κ. Τσακαλώτου που τα υπέγραφε όλα.

«Σε καιρούς, που πέρα από την πανδημία αντιμετωπίζουμε ύψιστες προκλήσεις εθνικής επιβίωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την εθνική προσπάθεια. Εμείς, αντίθετα, επιμένουμε στο δόγμα ‘όπου ενότητα, εκεί και νίκη’», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. «Καλούμε την ύστατη ώρα, την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Και σας υπενθυμίζω ότι είναι υποχρέωσή σας να επιστρέψετε στην Ελλάδα, τουλάχιστον το ισότιμο αυτού που της αφαιρέσατε στη διάρκεια των τελευταίων ετών με τις άφρονες πολιτικές σας. Όχι να παριστάνετε τους τιμητές και τους κήνσορες», είπε ο Βασίλης Κικίλιας. Κάλεσε δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να καθοδηγείται από το κομματικό συμφέρον και τις εσωτερικές ισορροπίες.

Είναι αδιανόητο να εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση της ΝΔ, σαν να μη πέρασε ποτέ από το τιμόνι χώρας, «με τα γνωστά σε όλους οδυνηρά αποτελέσματα» είπε στην ομιλία της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, επικρίνοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είχε καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και εκτόξευσε τους πλειστηριασμούς.

«Εσείς δεν ήσασταν η κυβέρνηση μιας δήθεν Αριστεράς, που κόψατε μισθούς και συντάξεις και κάνατε 29 αυξήσεις φόρων και εισφορών; Εσείς δεν είστε που καταργήσατε τον Φεβρουάριο του 2019 την προστασία της 1ης κατοικίας; Εσείς δεν είστε η κυβέρνηση που θέσπισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Ο παλαιός σύντροφός σας Παναγιώτης Λαφαζάνη, σας κατηγορεί ότι όταν ήσασταν στην κυβέρνηση, κάθε Τέταρτη στέναζαν τα ειρηνοδικεία με πλειστηριασμούς σπιτιών φτωχών νοικοκυριών. Και εσείς στέλνατε τα ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις εναντίον των πρώην συντρόφων σας. Αυτά λέει ο κ. Λαφαζάνης και αποδεικνύει τον κυνισμό και την απόλυτη πολιτική υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Είμαι εντελώς περήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που είχε μια πολιτική για τη στέγαση», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. «Αυτή η πρόταση μομφής είναι θέμα δημοκρατίας», είπε και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις από τον κόσμο, που δεν τον προετοιμάζει η κυβέρνηση για την άσχημη κατάσταση που έρχεται.

Απαντώντας στην κατηγορία που απευθύνει η ΝΔ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το εύρος των πλειστηριασμών στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. «Βεβαίως είχα πει στη Βουλή, ως υπουργός Οικονομικών, ότι πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί, ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, θα βοηθήσει για να μπορούν οι τράπεζες νέα δάνεια, αλλά είχα ένα ολόκληρο σκεπτικό για το ποιοι είναι εκείνοι που πρέπει πάντα να προστατεύονται», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχα πει ότι σε περιόδους λιτότητας πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί με τους πλειστηριασμούς, και προσπαθώ να σας πείσω ότι είμαστε πάλι σε δύσκολες συνθήκες και ότι κάποιοι είναι ευάλωτοι και χρειάζονται προστασία, ακόμη και όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε και τη δήλωση πολλών υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα κρύβει πρόταση μομφής κατά του ίδιου του κ. Τσακαλώτου. «Δύο εκδοχές έχει αυτό. Αφού η πρόταση στρέφεται εναντίον μου, να την ψηφίσετε. Η δεύτερη εκδοχή είναι να μην την ψηφίσετε, γιατί θεωρείτε την πρόταση άδικη μομφή σε βάρος μου και έχετε κατανοήσει ότι είναι σωστά τα επιχειρήματα μου και λάθος τα δικά σας, όπως αποτυπώνονται στα σκονάκια που δίνετε στους βουλευτές σας για να τα πουν εδώ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τον εκτρωματικό νέο πτωχευτικό κώδικα διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες διάλυσης των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών».

«Αυτός ο νόμος γράφτηκε μόνο για ένα σκοπό. Για να εξυπηρετήσετε τους φίλους σας μεγαλοτραπεζίτες με φας τρακ διαδικασίες και ακραία αναδιανομή του πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω», ανέφερε ο κ Τζανακόπουλος.

Μίλησε ακόμα για «πλήρη αποτυχία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα» τονίζοντας ότι «η ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύδει με παταγώδη τρόπο».

Σκληρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης, κατηγορώντας την ότι «χρησιμοποιεί την πανδημία για να κάνει μια πελώρια αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών, φτωχοποιώντας την ελληνική κοινωνία» και χαρακτηρίζοντας τον πτωχευτικό κώδικα «τερατούργημα».

«Στην αίθουσα αυτή περισσεύει σε πολλούς βουλευτές της ΝΔ η αλαζονεία και η ξιπασμένη επίκληση εκ μέρους τους, μιας κούφιας συγκυριακής πολιτικής κυριαρχίας. Ας συνεχίζουν να επαίρονται και να καθησυχάζουν τον εαυτό τους για τις δημοσκοπικές φωτογραφίες της στιγμής. Όταν αντιληφθούν τη ‘βουή των πλησιαζόντων γεγονότων’ θα είναι αργά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών που υπέβαλε το κόμμα του, κατηγορώντας τον Χρήστο Σταϊκούρα ότι «καταθέτει ένα τερατούργημα για την παράδοση της πρώτης κατοικίας στις τράπεζες, σε συνθήκες πανδημίας, ξέφρενης ύφεσης και ανεργίας, αλλά και καταστροφής του παραγωγικού ιστού, που προστίθενται στις επιπτώσεις της μνημονιακής χρεοκοπίας».

«Κι όμως, η πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για να παγώσει κάθε διαδικασία ρευστοποίησης της πρώτης κατοικίας. Το κάνουν άλλες χώρες της ΕΕ. Η ΝΔ όμως, χρησιμοποιεί την πανδημία για να υλοποιηθεί μια πελώρια αναδιανομή πλούτου υπέρ των ισχυρών», ανέφερε ο κ. Φίλης.

Επίθεση τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για «επικοινωνιακές κοκορομαχίες», «ψευτοδιλήμματα» και ανερμάτιστες πολιτικές, «που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού».

«Η επικράτηση κλίματος επισφάλειας και φτωχοποίησης των Ελλήνων πολιτών, δεν έχει καμία σχέση με την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί η ΝΔ να δημιουργήσει. Δεν είναι ένδειξη προόδου της χώρας το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα και οι ανερμάτιστες πολιτικές της. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και εργαλειοποιεί την κρίση της πανδημίας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Το κόμμα μας δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ούτε στη κυβέρνηση, ούτε και σε κανένα υπουργό της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουλκιώτης. Παράλληλα δε, επέκρινε και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι κατέθεσε πρόταση μομφής που στρέφεται εναντίον μόνο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και όχι συνολικά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση που κατέθεσε, απαλλάσσει συνολικά την κυβέρνηση και κυρίως απαλλάσσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι έλληνες πολίτες, από την ανερμάτιστη δεξιά πολιτική του.

Όπως είπε ο κ. Μουλκιώτης, «εμείς δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις ανερμάτιστες πολιτικές, και του ΣΥΡΙΖΑ, και της ΝΔ, η οποία χρησιμοποιεί την κρίση της πανδημίας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας».

«Για εμάς η μομφή δεν αφορά μόνο τον υπουργό Οικονομικών, αλλά την κυβέρνηση που εκπροσωπεί και η οποία έχει μόνο αποτυχίες στο ενεργητικό της», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

Ο βουλευτής απάντησε στον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως η ύφεση του εξαμήνου ήταν χαμηλότερη στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Εν προκειμένω, η κυβέρνηση δεν αναφέρει ότι, αφενός η Ελλάδα έχει πίσω της πτώση του ΑΕΠ 25% ενώ οι άλλες χώρες μέση ανάπτυξη 10% και αφετέρου πως το 3ο τρίμηνο θα δείξει την πραγματικότητα, που θα είναι το ισχυρότερο εξαιτίας του αποτυχημένου τουριστικού και οικονομικού της μοντέλου», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος.

«Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οδηγείτε σε υποβάθμιση την πολιτική και το Κοινοβούλιο, για να κερδίσετε επικοινωνιακά παράσημα, τη στιγμή που οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα, που θα σαρώσει τα εισοδήματά τους και τις περιουσίες τους», κατηγόρησε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Η βουλευτής κατήγγειλε επίσης, ότι προτού ολοκληρωθεί ο διάλογος για τις πτωχευτικές διατάξεις, έρχεται στη Βουλή «το 2ο νομοσχέδιο του 5ου μνημονίου» που έχει να κάνει με την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, «ένα νομοσχέδιο επίσης τερατούργημα, καθ υπαγόρευση των τραπεζών».

Πηγές: EΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Πρόταση δυσπιστίας: Δεύτερη ημέρα αντιπαράθεσης στη Βουλή (video)

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση