Το «διαβολικό τεθωρακισμένο σκαθάρι» είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει (video)

Το «διαβολικό τεθωρακισμένο σκαθάρι» είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει (video)

Το «διαβολικό τεθωρακισμένο σκαθάρι», επιβιώνει ακόμη κι αν το πατήσει αυτοκίνητο ή επιχειρήσει κανείς να το λιώσει με το παπούτσι του. Τα μυστικά του «άφθαρτου» σκαθαριού προσπαθούν να ανακαλύψουν οι επιστήμονες, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για τη κατασκευή υπερ-ανθεκτικών υλικών και μηχανών.

Οι μελετητές των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Πέρντιου των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανακάλυψαν ότι η υπερ-ανθεκτικότητα του συγκεκριμένου σκαθαριού βασίζεται σε δύο έλυτρα -εξωτερικά σκληρά περιβλήματα- σαν πανοπλία. Αυτά ενώνονται με μία «ραφή» κατά μήκος της κοιλιάς του, δημιουργώντας έναν εξωσκελετό μεγάλης αντοχής, από τους πιο ανθεκτικούς που υπάρχουν, παρόλο που περιέχει μόνο οργανικά υλικά, πλούσια σε πρωτεΐνες.

Το σκαθάρι με την επίσημη ονομασία «Phloeodes diabolicus» ζει κυρίως στις ΗΠΑ και το Μεξικό κάτω από πέτρες και κορμούς δέντρων και έχει μήκος δύο εκατοστά. Το εν λόγω σκαθάρι μπορεί να αντέξει την άσκηση δύναμης περίπου 150 νιούτον πάνω του, πριν αρχίσει να σπάει το κέλυφος του, ένα φορτίο τουλάχιστον 39.000 φορές μεγαλύτερο από το βάρος του.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το πατήσει ένα αυτοκίνητο, αυτό δεν θα πάθει τίποτα καθώς η δύναμη που θα ασκήσει πάνω του η ρόδα είναι περίπου 100 νιούτον. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το συγκεκριμένο σκαθάρι ζει επτά με οκτώ χρόνια, ενώ ο μέσος όρος ζωής των περισσότερων σκαθαριών δεν ξεπερνά τις μερικές εβδομάδες.

Αμερικανοί μηχανικοί έχουν αρχίσει τις προσπάθειες για δημιουργία μετάλλων και άλλων συνθετικών νέων υλικών με βάση τη μελέτη της δομής του εξωσκελετού του σκαθαριού. Η έρευνά τους, χρηματοδοτείται και από το Γραφείο Επιστημονικών Ερευνών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Μαρίνα Θανασοπούλου