Πορεία προς την εκμηδένιση της ρύπανσης στην Ευρώπη

Share this

Τι είναι η ρύπανση και πώς επηρεάζει εμάς και το περιβάλλον; Η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, θέτει ως στόχο την εκμηδένιση της ρύπανσης στην Ευρώπη. Μια νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύτηκε σήμερα εξετάζει από διαφορετικές οπτικές γωνίες την πρόκληση της ρύπανσης στην Ευρώπη, καθώς και τις ευκαιρίες για τον καθαρισμό και την πρόληψή της.

Η έκθεση EEA Signals 2020 – Towards zero pollution in Europe («Σήματα του ΕΟΠ 2020 — Επιδίωξη εκμηδένισης της ρύπανσης στην Ευρώπη» παρουσιάζει μια επισκόπηση της ρύπανσης του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, καθώς και άλλες πτυχές του θέματος, με βάση πληροφορίες και δεδομένα του ΕΟΠ που έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν.

Τα «Σήματα του ΕΟΠ 2020» εξετάζουν διάφορα είδη ρύπανσης και τις πηγές τους. Η έκθεση παρουσιάζει μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, τα οποία και θα βελτιώσουν την υγεία των ανθρώπων. Παρουσιάζει επίσης τις κύριες πιέσεις στα συστήματα γλυκών υδάτων και στις θάλασσες της Ευρώπης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η ρύπανση του εδάφους εξακολουθεί να αποτελεί εκτεταμένο και διογκούμενο πρόβλημα.

Η έκθεση παρουσιάζει μια επισκόπηση των τάσεων της βιομηχανικής ρύπανσης και του τρόπου με τον οποίο οι συνθετικές χημικές ουσίες και ο περιβαλλοντικός θόρυβος επηρεάζουν την υγεία των Ευρωπαίων. Στη συνέντευξη με τη Francesca Racioppi, την επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβάλλοντος και Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναλύονται βαθύτερα οι επιπτώσεις των διαφόρων μορφών ρύπανσης στην υγεία. Ο καθηγητής Geert Van Calster, από το Πανεπιστήμιο της Λουβαίν, συζητά τα οφέλη και τις ελλείψεις της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε τον χάρτη πορείας της για ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ με τίτλο “Towards a Zero Pollution Ambition for air, water and soil – building a Healthier Planet for Healthier People” («Επιδίωξη εκμηδένισης της ρύπανσης του αέρα, του νερού και του εδάφους — οικοδόμηση ενός υγιέστερου πλανήτη για υγιέστερους ανθρώπους»). Ο χάρτης πορείας, ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2020, περιγράφει τα σχέδια της ΕΕ για την επίτευξη μηδενικής ρύπανσης μέσω της καλύτερης πρόληψης, αποκατάστασης, παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων σχετικά με τη ρύπανση.

Η έκθεση του ΕΟΠ για τα σήματα είναι μια ετήσια, ευανάγνωστη έκδοση, η οποία αποτελείται από μια σειρά σύντομων άρθρων, στα οποία εξετάζονται βασικά ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα. Πρόσφατες εκθέσεις του ΕΟΠ για τα σήματα εξέτασαν το έδαφος (2019), το νερό (2018), και την ενέργεια (2017).

www.eea.europa.eu

Share this

Αφήστε μια απάντηση