Επίδομα θέρμανσης ανάλογα με τις θερμαντικές ανάγκες – Τι αλλάζει, τι γίνεται με φυσικό αέριο, ξύλα

Επίδομα αναλογικό με την ανάγκη των νοικοκυριών σε θέρμανση και βάσει των θερμοκρασιών στις γεωγραφικές ζώνες προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τα εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι.

Η δομή του επιδόματος δεν αλλάζει, ενώ το μέγιστο ποσό θα είναι υψηλότερο ανάλογα με την πόλη που θα βρίσκεται, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν μπορεί να ανέλθει και στο 50%- 60% πάνω από το άνω όριο του παλαιού επιδόματος. Οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν με υπουργική απόφαση, όπου τα άνω όρια του επιδόματος θα δίνονται σε όσους είναι σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίας, το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ-700 ευρώ.

Εν ολίγοις, το πρώτο κριτήριο θα είναι οι ανάγκες θέρμανσης ανάλογα με την μέση διάρκεια διατήρησης χαμηλών θερμοκρασιών του χειμερινούς μήνες. Το ανώτερο ύψος του επιδόματος είναι υψηλότερο στις ορεινές περιοχές με υψηλές θερμαντικές ανάγκες και θα αποκλιμακώνεται ανάλογα με τη μέση βαρύτητα του χειμώνα ανα περιοχή.

Το βασικό επίδομα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα ξεκινά από τα 80 ευρώ και στη συνέχεια θα είναι κλιμακωτό με συντελεστές, ανάλογα τις θερμαντικές ανάγκες των περιοχών, για τις οποίες καταρτίστηκε μελέτη σε συνεργασία με την ΕΜΥ. Παράλληλα, θα επαναληφθεί φέτος η προκαταβολική καταβολή του συνόλου του επιδόματος το Δεκέμβριο, οι αγορές μπορούν να γίνουν έως Απρίλιο και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των πιστοποιητικών των δικαιούχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο φετινό επίδομα θέρμανσης, θα περιλαμβάνονται οι δαπάνες των νοικοκυριών και για το φυσικό αέριο, ενώ θα ενταχθεί στο κονδύλι το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τα πέλλετ, όπου σύμφωνα με το υπουργείο θα δοθεί το επίδομα σε περιοχές – κυρίως ορεινές – με υψηλή θερμαντική ανάγκη και κάτω από τους 2.500 κατοίκους. Αναφορικά με τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης οι δικαιούχοι θα ανεβάζουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα τιμολόγια από τους λογαριασμούς για να καταβληθούν οι πληρωμές.

Σημειώνεται πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει εγγραφεί ένα κονδύλι ύψους 83 εκ ευρώ, έναντι των 68 εκ ευρώ που δόθηκαν για την περίοδο Οκτωβρίου 2019 – Απριλίου 2020.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση