«Αθώα ψέματα, ένοχες αλήθειες…»: γράφει η Ειρήνη Ψύρρα

«Αθώα ψέματα, ένοχες αλήθειες…»: γράφει η Ειρήνη Ψύρρα
ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Ποιες είναι άραγε οι αλήθειες για τις οποίες όλοι μας λέμε ψέματα… στον εαυτό μας και στους άλλους; Και πόση ενοχή ή αθωότητα μπορεί να κρύβουν; Αυτά κι άλλα πολλά ανακαλύπτει ο αναγνώστης του βιβλίου «Αθώα ψέματα, ένοχες αλήθειες…», καθώς βουτάει σε έναν λαβύρινθο συναισθημάτων και γεγονότων και αντικρύζει όχι μόνο μια συγκλονιστική ιστορία αλλά κι ένα καινούριο κόσμο − γύρω του και κυρίως μέσα του.

Το μυθιστόρημα Αθώα ψέματα, ένοχες αλήθειες… είναι το πρώτο μου βιβλίο και γράφτηκε πριν από πέντε χρόνια. Αν και η συγγραφή ενός μυθιστορήματος ήταν ένα όνειρο που με ακολουθούσε για πολλά χρόνια, για όλα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Η δε έκδοσή του συνέπεσε, ίσως όχι τυχαία, με την πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας, που θεωρώ πως λειτούργησε ως ένας καθρέφτης που αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του εαυτού μας και ανέδειξε πως «συχνά, τα γεγονότα της ζωής όλων μας είναι», όπως γράφω και στο βιβλίο μου, «δεμένα με ιστούς αράχνης άρρηκτους».

Η ηρωίδα του βιβλίου είναι η Μάγια, ένα κορίτσι μαγικό και διαφορετικό. Το τρίτο και χαϊδεμένο παιδί μιας μεσοαστικής και φαινομενικά ευτυχισμένης οικογένειας, η οποία, όπως ανακαλύπτουμε, είναι στοιχειωμένη από τον ξαφνικό θάνατο της θείας της και αδελφή της μητέρας της, Βένιας.

Η Μάγια, που εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων σε έναν εκδοτικό οίκο, λατρεύει τα βιβλία αφού, όπως λέει, έχουν την μαγική ικανότητα να ξεπλένουν όλες τις σκοτούρες της ψυχής. Τρέφει δε βαθιά εκτίμηση για το αγαπημένο της αφεντικό, τον μυστηριώδη εκδότη Ορέστη Φιλίππου. Όταν εκείνος της παραδίδει το χειρόγραφο μιας πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως, της Ζωής Ορφανού, ένα ακόμη συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της μυθοπλασίας ξεκινά.

Η ηρωίδα του χειρόγραφου ξετυλίγει με τόλμη ένα κουβάρι από στιγμές που ζει στο τώρα, μα μοιάζει να κουβαλά μαζί της στο πάντα… Μια ηρωίδα, της οποίας η ζωή θυμίζει αρχαία τραγωδία – με μεγάλες χαρές και μεγάλες λύπες, με επιτυχίες και τραγικές ήττες. Οι ονειροπαγίδες του μυαλού της, σαν ύπουλοι και δολοπλόκοι κομπάρσοι, προσδιορίζουν την ίδια της την ύπαρξη και τελικά ορίζουν τις εξελίξεις… Η λογική και η τρέλα ανταλλάσσουν ρόλους στη ζωή της με τρομακτική ευκολία· εκτός κι αν η τρέλα είναι απλά ένα άλλοθι για τα εγκληματικά της λάθη… Καθώς ταξιδεύουμε με την Μάγια μεταξύ της πραγματικότητας και του φανταστικού του βιβλίου, συνειδητοποιούμε πως αυτά τα δύο ίσως τελικά να είναι δυο γραμμές που τέμνονται. Δεκάδες αθώα ψέματα κι ένοχες αλήθειες σκηνοθετούν τα γεγονότα με κίνδυνο θανάσιμο…

Η Μάγια, γοητευμένη απ΄ όσα διαβάζει, είναι πολύ νέα για να γνωρίζει πως το μελάνι της ζωής έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πένα της αινιγματικής Ζωής. Κάποια στιγμή όμως όλοι αναγκαστικά μεγαλώνουμε…

Ειρήνη Ψύρρα

Το μυθιστόρημα της Ειρήνης Ψύρρα Αθώα ψέματα, ένοχες αλήθειες… κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός (σελ.: 320, τιμή: €16,50).
Τη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου που έγινε τον Ιούλιο μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Η Ειρήνη Ψύρρα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Μετά την αποφοίτησή της ως αριστούχου από το Αμερικανικό Κολέγιο της Αγίας Παρασκευής (Pierce College) σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο πανεπιστήμιο Tufts University της Βοστόνης. όπου της αποδόθηκαν οι ύψιστες διακρίσεις summa cum laude και phi beta kappa. Εν συνεχεία, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο Elliott School of International Affairs του George Washington University στην Ουάσιγκτον. Ξεκίνησε την καριέρα της ως σύμβουλος επικοινωνίας στο Υπουργείο Επικρατείας. Από το 2007 έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες με έδρα την Αθήνα και μετέπειτα τις Βρυξέλλες. Από τα τέλη του 2019, ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως υπεύθυνη στρατηγικής στο μεγαλύτερο όμιλο στη φροντίδα υγείας παγκοσμίως.

www.ert.gr

Μαρία Σφυρόερα