«Εκρηξη» κρουσμάτων – Νέα μέτρα σε πέντε περιοχές (video)

«Εκρηξη» κρουσμάτων – Νέα μέτρα σε πέντε περιοχές (video)

Εξαιρετικά κρίσιμη η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Η έκρηξη κρουσμάτων προκαλεί ανατροπές και φέρνει νέα μέτρα σε πέντε περιοχές της χώρας, που πλέον εντάσσονται σε πορτοκαλί ακόμη και σε κόκκινο επίπεδο συναγερμού. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, 865 κρούσματα με τα 331 από την Αττική και τα 181 από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι 86 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ 6 άνθρωποι πέθαναν.

Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει νέα περιοριστικά μέτρα

Η Καστοριά περνάει από πορτοκαλί σε κόκκινο συναγερμό που σημαίνει ότι είναι υποχρεωτική η μάσκα παντού, απαγορεύονται οι συναθροίσεις, αναστέλλεται η λειτουργία των εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης, κλείνουν τα καταστήματα ενώ στους χώρους λατρείας επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα στις τελετές με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα περνάνε από κίτρινο σε πορτοκαλί συναγερμό και οι Σέρρες από πράσινο σε πορτοκαλί, σκαρφάλωσε δηλαδή δύο επίπεδα, που αυτό σημαίνει μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς με συγχρωτισμό, συναθροίσεις έως 9 άτομα με μάσκες, στην εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης έως 4 άτομα ανά τραπέζι, κλειστά 00.00 – 05.00 πμ, τα καταστήματα λειτουργούν με μάσκες και περιορισμούς βάσει εμβαδού ενώ στους χώρους λατρείας επιτρέπονται έως 50 άτομα με μάσκες.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι εκτός από το ρεκόρ στα κρούσματα, έχει πέσει σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβλήθηκαν και πλέον είναι στα 37 έτη.

Θετική στον κορονοϊό διαγνώστηκε μία γιατρός της Αιματολογικής Κλινικής στο Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο «O Άγιος Σάββας». H ίδια και τέσσερις  συνάδελφοί της – όλοι ασυμπτωματικοί – τέθηκαν σε καραντίνα. Διενεργήθηκε απολύμανση όλων των χώρων της Κλινικής, που συνεχίζει τη λειτουργία της, με τη συνδρομή άλλων Τμημάτων του Νοσοκομείου. Προληπτικά τέθηκαν σε καραντίνα δεκατρείς νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και δύο ειδικευόμενοι ιατροί.

Στη στρατιωτική σχολή Ευελπίδων εντοπίστηκαν 11 κρούσματα της Covid-19.

Στα Ψαχνά Ευβοίας, τουλάχιστον 18 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν 4 κρούσματα σε εργοστάσιο στο Λαγκαδά, δέκα κρούσματα στην ομάδα του Άρη και ένα στην ομάδα του ΠΑΟΚ.

Ουρές από γιατρούς και νοσηλευτές σχηματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στις ειδικές τέντες που έχουν στηθεί, προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό, καθώς εννέα εργαζόμενοι στο νοσοκομείο βρέθηκαν θετικοί.

Στα Ιωάννινα, άλλα δύο ηλικιωμένοι στο Γηροκομείο «Ζωσιμαδών» διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό και μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Κρούσμα επιβεβαιώθηκε και σε έναν εργαζόμενο της δομής.

Στον Βόλο, θετικός στην Covid-19 βρέθηκε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Βόλου. Συναγερμός έχει σημάνει μεταξύ των ασθενών γνωστού γυναικολόγου, ο οποίος νοσεί από κορονοϊό. Όπως έγινε γνωστό, τόσο εγκυμονούσες όσο και γυναίκες που τον επισκέπτονταν για γυναικολογικά θέματα, έχουν τεθεί σε καραντίνα και παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας τους.

Τέλος στη ζωή του έδωσε σήμερα ιδιοκτήτης γηροκομείου στον Άγιο Στέφανο, όπου τις προηγούμενες μέρες εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού. Στον οίκο ευγηρίας που διατηρούσε είχαν βρεθεί τρία κρούσματα κορονοϊού, δύο εργαζόμενοι και μια ηλικιωμένη.

Εν τω μεταξύ, το Ίδρυμα της Βουλής ανακοίνωσε νέο κρούσμα σε υπαλλήλους της, το τρίτο κατά σειρά.

«Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σε συνεργασία με τους πολίτες αυτό τον μεγάλο, επικίνδυνο εχθρό που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες στη ζωή μας», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του ύστερα από σύσκεψη με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκαν επιχειρησιακά σχέδια που είναι σε εξέλιξη.

«Η Ελληνική Αστυνομία», υπογράμμισε ο υπουργός, «είναι παρούσα στην αντιμετώπιση της Covid. Δεν έχουμε καμιά διάθεση αντιδικίας με τους συμπολίτες μας αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε έστω τους λίγους ανεύθυνους και ασυνείδητους που δημιουργούν τεράστια προβλήματα παραβαίνοντας τις εντολές και τις οδηγίες των επιδημιολόγων και των λοιμωξιολόγων».

Την Κοζάνη, που βρίσκεται σε lockdown, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αποτυχία» αντιμετώπισης της πανδημίας. Η κατάσταση «τείνει να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις», υποστήριξε, καθώς η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε υποδομές ή και σε έμψυχο δυναμικό. Ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

O κορονοϊός επελαύνει και στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ιταλία ανακοίνωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, ρεκόρ θανάτων στην Ουκρανία, στην Βρετανία ανακοινώθηκαν σκληρά περιοριστικά μέτρα για το Μάντσεστερ και στην Ιταλία, οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο κρατώντας σκοινί για να διασφαλίσουν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Φωτεινή Γιολτζίδου, Σοφιά Ζουζέλη

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση