Συντηρεί τη στρατηγική της έντασης η Άγκυρα – Με ψυχραιμία απαντά η Αθήνα (video)

Συντηρεί τη στρατηγική της έντασης η Άγκυρα – Με ψυχραιμία απαντά η Αθήνα (video)

Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα απαντάει η Αθήνα στα συνεχή προκλητικά παιχνίδια της Άγκυρας.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, το Oruc Reis προσέγγισε τα 12 ναυτικά μίλια και μίση ώρα αργότερα έφτασε στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, την κοντινότερη απόσταση από τότε που ξεκίνησε την παράνομη δραστηριότητά του.

Συνεχίζοντας τον πόλεμο νεύρων, το πλοίο έκανε στροφή και τελικά απομακρύνθηκε, καταλήγοντας στο νότιο άκρο της παράνομης τουρκικής Navtex. Μαζί του και τα πολεμικά τουρκικά πλοία, τα οποία άλλαξαν διάταξη, βρίσκοντας από την πρώτη στιγμή διαρκώς απέναντί τους το ελληνικό πολεμικό ναυτικό με πολυάριθμα σκάφη.

Απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, η Αθήνα συνεχίζει το μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών, με οικονομικό και στρατιωτικό μπλόκο.

Με επιστολή του στον Επίτροπο Διεύρυνσης, ο Νίκος Δένδιας ζητά την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων απέναντι στην Άγκυρα και ως ύστατο μέτρο τη συνολική αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ευρώπης – Τουρκίας, κάτι που θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την τουρκική οικονομία.

Με δεύτερη επιστολή του προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών επαναλαμβάνει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τους καλεί να κάνουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ειδικότερα στην επιστολή του προς τον Χάικο Μαας, ο Νίκος Δένδιας ζητά να μην δοθούν άδειες στην Τουρκία για υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Υπέρ του διαλόγου δηλώνει ξαφνικά ο Χουλουσί Ακάρ, επιμένοντας όμως στις γνωστές αιτιάσεις της Άγκυρας.

«Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου […] Αλλά από την άλλη, όλοι πλέον θα έχουν δει και αντιληφθεί ότι δεν θα υποκύψουμε σε οποιαδήποτε τετελεσμένα, επιβολές και πιέσεις», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παρέμβαση, η οποία θα δημιουργήσει κεκτημένα και τετελεσμένα», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και η προοπτική του Κυπριακού μετά την εκλογή Τατάρ συζητήθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον.

«Αντί για κυρώσεις, μπαταριές στον αέρα από την κυβέρνηση με την αναστολή τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας. Τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην επιτρέψει στο Oruc Reis να περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια, είπε σε συνέντευξή της στον Real FM η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Τα “αιτήματα” της ελληνικής κυβέρνησης δεν ακυρώνουν τις στρατηγικές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τα παζάρια που γίνονται, αναφέρει το ΚΚΕ.

Στις τουρκικές προκλήσεις δεν απαντάς με παρακλήσεις, σχολίασε η Ελληνική Λύση.

Πυροτέχνημα το αίτημα Μητσοτάκη για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος για την Τουρκία μετρά αντίστροφα μέχρι τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται εξελίξεις να υπάρξουν ακόμα και νωρίτερα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση