Ολλανδικό startup κατασκεύασε αθλητικά παπούτσια από φυτά

Ολλανδικό startup κατασκεύασε αθλητικά παπούτσια από φυτά

Τα παπούτσια που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια αντί για πολυεστέρα με βάση τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι κάτι καινούριο. Ωστόσο, ένα ολλανδικό startup κατασκευάζει αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο, εξ ολοκλήρου από φυτικές ύλες.

«Θέλαμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε αθλητικά παπούτσια εξ ολοκλήρου από φυτά», λέει ο συνιδρυτής του ολλανδικού startup Zen Runnung Club, Ρίτσαρντ Ράσλινγκ (Richard Rusling).

Η νεοσύστατη εταιρεία με έδρα το Άμστερνταμ, συνεργάστηκε με Ολυμπιονίκες, επιστήμονες και ειδικούς σε αθλητικά προϊόντα για τον σχεδιαμσό και την κατασκευή του Zen Run 01 ενός φαινομενικά απλού αθλητικού παπουτσιού. Το πλεκτό κομμάτι στο πάνω μέρος του παπουτσιού έχει κατασκευαστεί από φυτικές ίνες, προσφέροντας προστασία και στήριξη στο πόδι. Η μεσαία σόλα είναι κατασκευασμένη από ένα μείγμα ζαχαροκάλαμου και άνθη φυκιών, ενώ η εξωτερική σόλα είναι φτιαγμένη από φυσικό καουτσούκ.

Σύμφωνα με το startup, το ζαχαροκάλαμο προέρχεται από μια διαχειριζόμενη πηγή, τα φύκια είναι μέρος ενός προγράμματος που καθαρίζει τις πηγές νερού στον αναπτυσσόμενο κόσμο και το φυσικό καουτσούκ είναι απαλλαγμένο από πρόσθετα ή πετροχημικά που μειώνουν την ικανότητά του να βιοδιασπάται», εξηγεί ο Rusling.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κυκλικό οικοσύστημα όπου τα τελικά προϊόντα δίνουν περισσότερα στον πλανήτη από ό,τι παίρνουν. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα μπροστά και ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη», συνεχίζει ο Ράσλινγκ.

Δεν είναι όμως μόνο το τελικό προϊόν που κάνει τη διαφορά, αλλά και η προέλευση των υλικών όπως και ο τρόπος κατασκευής τους. Η παραγωγή τους γίνεται σε πιστοποιημένα εργοστάσια που τροφοδοτούνται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με υλικά που προέρχονται από βιώσιμους προμηθευτές, με στόχο το ουδέτερο η ακόμη και αρνητικό ισοζύγιο του άνθρακα. Επιπλέον, έχουν λάβει πιστοποίηση Vegan προϊόντος.

«Η ανακύκλωση είναι, φυσικά, εξαιρετική για το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα εταιρεία σήμερα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του χθες. Κοιτάζουμε μπροστά και δουλεύουμε με διαφορετικό τρόπο». Από τη στιγμή που το πλαστικό μετατρέπεται σε παπούτσι, δεν είναι πολύ εύκολο να ανακυκλωθεί ξανά. Ο Ράσλινγκ υποστηρίζει ότι η ανακύκλωση διαιωνίζει την εξάρτησή μας από το πλαστικό, καθώς αν δεν υπήρχαν τρόποι για την επαναχρησιμοποίησή του, τότε θα είχαμε ένα ισχυρό κίνητρο για μια νομοθεσία που θα απαγορεύει την χρήση του.

«Καθώς τα κύρια υλικά μας κατασκευάζονται από βιώσιμες πηγές, το οικοσύστημα μας περιλαμβάνει την φύτευση δέντρων για συγκομιδή και αναφύτευση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αντισταθμίσει και ακόμη και να ξεπεράσει το αποτύπωμα άνθρακα της μεταφοράς και της παραγωγής των υλικών μας», λέει ο Ράσλινγκ.

Καθώς ετοιμάζεται να περάσει στη μαζική παραγωγή, η εταιρεία δοκιμάζει τα τελικά πρωτότυπα σε αθλητές κι και δέχεται προπαραγγελίες στην πλατφόρμα κοινωνικής χρηματοδότησης Kickstarter, ελπίζοντας να παραδώσει τα πρώτα παπούτσια τον Ιανουάριο του 2021.

ΠΗΓΗ: Fastcompany

 

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη